Ισπανία: 64 τραυματίες και 35 συλλήψεις, ο απολογισμός της μεγάλης διαδήλωσης

Ισπανία: 64 τραυματίες και 35 συλλήψεις, ο απολογισμός της μεγάλης διαδήλωσης

Από τη μεγαλύτερη και εντονότερη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι ξύπνησε η Μαδρίτη την Τετάρτη, η οποία κατέληξε σε «μάχη» μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών με 64 τραυματίες -οι μισοί αστυνομικοί- και 35 συλλήψεις.

Η ογκώδης διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες Ισπανοί που ήρθαν ειδικά για αυτό τον λόγο στην πρωτεύουσα, συνάντησε την ισχυρή αντίδραση της αστυνομίας που προσπάθησε το βράδυ της Τρίτης με γκλομπ και πλαστικές σφαίρες να διαλύσει το πλήθος γύρω από το Κοινοβούλιο.

Η ισπανική κοινωνία μαστίζεται από την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη ενώ η ισπανική οικονομία έχει περάσει για δεύτερη φορά μέσα σε μία τριετία σε τροχιά ύφεσης. Η νέα, μόλις δέκα μηνών, κυβέρνηση Ραχόι εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση -ενώ, έχοντας ήδη ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τον τραπεζικό τομέα, προσανατολίζεται σε αίτημα στήριξης από την ΕΚΤ που θα προϋποθέτει αυστηρούς όρους.

Η διαδήλωση της Τρίτης ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση από τις περυσινές διαμαρτυρίες των Αγανακτισμένων. Από νωρίς το απόγευμα, στην περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί πολλές χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζοντας «Βγείτε έξω!», «Δεν μας αντιπροσωπεύουν» και «Απολύστε τους».

Η ένταση ξεκίνησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον φράχτη της αστυνομίας. Κατά διαστήματα οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους κατά του πλήθους -και κυρίως ατόμων που φαίνονταν να το οργανώνουν ή να το εμψυχώνουν- κάνοντας χρήση γκλομπ. Οι διαδηλωτές απαντούσαν απλώς σηκώνοντας τα χέρια τους, λέγοντας «αυτά είναι τα όπλα μας».

Ορισμένοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν και χρήση πλαστικών σφαιρών.

Πηγή:tovima.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Επίθεση Πέδρο Αλμοδόβαρ κατά του πρωθυπουργού Ραχόι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *