Ισλανδία: Ανώφελη τυχόν προσφυγή στη δικαιοσύνη από Βρετανία και Ολλανδία

Ισλανδία: Ανώφελη τυχόν προσφυγή στη δικαιοσύνη από Βρετανία και Ολλανδία

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Γκρίμσον τόνισε σήμερα πως η Βρετανία και η Ολλανδία δεν χρειάζεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να ανακτήσουν τα 5 δισ. δολάρια που απώλεσαν στην πρόσφατη τραπεζική κατάρρευση, καθώς θα μπορούσαν να τα καρπωθούν από την ακίνητη περιουσία της τράπεζας.

Βρετανία και Ολλανδία είχαν ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο πως προτίθενται να σύρουν στη δικαιοσύνη την Ισλανδία, αμέσως μετά το δεύτερο αρνητικό δημοψήφισμα στη χώρα για την συμφωνία αποζημίωσής τους.

Το χρέος δημιουργήθηκε όταν οι δύο αυτές χώρες χρειάσθηκε να αποζημιώσουν τους πολίτες τους που είχαν ζημιωθεί από την κατάρρευση του επενδυτικού προγράμματος Icesave, που ανήκε στην Landbanski, μία από τις τρεις ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν το 2008, προκαλώντας ευρύτερη οικονομική κατάρρευση στη χώρα των 320.000 κατοίκων.

Ο Γκρίμσον αμφισβήτησε την πιθανότητα να δοθεί δικαστική λύση στην οικονομική διαφορά, υποστηρίζοντας πως τα ίδια περιουσιακά στοιχεία της Landbanski είναι πολύ πιο εύρωστα απ’ όσο φανταζόταν κανείς προ διετίας.

Ο ίδιος τόνισε πως θα υπάρξουν επαρκή χρήματα για να δοθούν οι αποζημιώσεις, των οποίων η πρώτη δόση 2 εκατ. δολαρίων θα επιστραφεί στη Βρετανία μέσα στους επόμενους μήνες. «Δεν είναι βέβαιον ότι θα πάμε στα δικαστήρια», τόνισε ο ίδιος στη ραδιοφωνία του ΒΒC.

Υποθέτοντας πως τα επιπλέον ποσά των 5 δισ. θα καταβληθούν από τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Landbanski μέχρι τα τέλη του ερχομένου έτους, ο ίδιος τόνισε πως «δεν είναι και τόσο λογικό να φέρουμε το θέμα στα δικαστήρια, διότι είναι πιθανό η περιουσία της τράπεζας να μπορεί να καλύψει ολόκληρο το ποσόν».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ τόνισε σήμερα στο Κοινοβούλιο πως θα επιχειρήσει να ευθυγραμμίσει στην πλευρά του και το ΔΝΤ, ώστε να καταστεί δυνατόν να καταβάλει η Ισλανδία τις αποζημιώσεις.

«Επιθυμούμε να συνταχθεί μεθ’ ημών όσον δυνατόν περισσότερο και το ΔΝΤ, ώστε να αποσπαστεί η αμετάκλητη υποχρέωση της Ισλανδίας να τηρήσει τις συμφωνίες», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή:kathimerini.gr


Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *