Ιαπωνία: Η καταστροφή από το σεισμό και το τσουνάμι σε αριθμούς

Ιαπωνία: Η καταστροφή από το σεισμό και το τσουνάμι σε αριθμούς

Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του απολογισμού μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την 11η Μαρτίου την Ιαπωνία, καθώς και από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ο επίσημος προσωρινός απολογισμός της αστυνομίας κάνει λόγο για 6.539 νεκρούς, 10.354 αγνοούμενους. Διάφοροι αξιωματούχοι υπολογίζουν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 10.000.

Ο σεισμός αυτός έχει προκαλέσει πολύ περισσότερους νεκρούς από το σεισμό του Κόμπε το 1995, που στοίχισε την ζωή 6.434 ανθρώπων.

Το 1923 ο μεγάλος σεισμός των 7,9 βαθμών που σημειώθηκε στο Κάντο είχε 142.807 νεκρούς και αγνοούμενους στο Τόκιο και στα περίχωρα.

Οι ιαπωνικές αρχές αύξησαν σήμερα τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 σε πέντε από τέσσερα.

Περίπου 550.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους, είτε επειδή έχασαν το σπίτι τους από το τσουνάμι, είτε επειδή κατοικούν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Λειτουργούν περίπου 2.700 προσωρινά καταλύματα.

Περίπου 1,6 εκατ. σπίτια δεν έχουν πόσιμο νερό και 600.σε ηλεκτρικό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

80.422 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, τα 4.798 εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Περίπου 80.000 στρατιώτες, αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων έχουν κινητοποιηθεί από το κράτος. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει ακόμη την βοήθεια των εφέδρων.

112 χώρες και περιοχές έχουν προσφέρει την βοήθειά τους, καθώς και 23 διεθνείς οργανισμοί, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ύψος της χρηματικής ενίσχυσης δεν έχει γίνει γνωστό.

Ο σεισμός αναμένεται να έχει “σημαντικό” αντίκτυπο στην ιαπωνική οικονομία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η τράπεζα της Σιγκαπούρης DBS εκτιμά τη ζημιά σε 100 δις δολάρια, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο της τάξεως του 2,27%, αφού τη Δευτέρα έκλεισε με μεγάλη πτώση 6,18% και την Τρίτη με πτώση 10,55%.

Αρκετές εταιρείες αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους. Η Toyota ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει ξανά την παραγωγή ανταλλακτικών αλλά ότι τα εργοστάσια συναρμολόγησης θα παραμείνουν κλειστά για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *