Ιαπωνία: Σημαντικές και οι οικονομικές επιπτώσεις μετά το μεγάλο σεισμό

Ιαπωνία: Σημαντικές και οι οικονομικές επιπτώσεις μετά το μεγάλο σεισμό

Η καταστροφική σεισμική δόνηση στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας θα έχει «σημαντικές» επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

«Ο σεισμός αναμένεται ότι θα έχει σημαντική επίπτωση στις οικονομικές δραστηριότητες μεγάλου τμήματος του τομέα», τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου.

Ο σεισμός, μεγέθους 8,9 Ρίχτερ και το συνεπακόλουθο τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου.

Μεγάλο τμήμα της παράκτιας οικονομικής δραστηριότητας έχει ουσιαστικά νεκρωθεί και οι υποδομές έχουν καταστραφεί από τα ύψους 10μ. κύματα που έπληξαν την μητρόπολη του βορρά Σεντάι.

Αλλά και η περιοχή του Κάντο, λίγο νοτιότερα, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Τόκιο και η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και η Ιιτσιχάρα, ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου τα διυλιστήρια της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil καταστράφηκαν εν μέρει από πυρκαγιές.

Πάντως στη στρατηγική από οικονομικής πλευράς ζώνη, η πλειονότητα των υποδομών και των κτηρίων άνθεξαν την δοκιμασία του σεισμού.


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *