Για νέο τσουνάμι προειδοποιεί ιαπωνική κυβερνητική

Για τσουνάμι ύψους έως και 34 μέτρων, το οποίο θα μπορούσε να «καταπιεί» παράκτιες πόλεις, προειδοποιεί ιαπωνική κυβερνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα ένα χρόνο μετά από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το γιγαντιαίο τσουνάμι που αυτός πυροδότησε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τέτοιο τσουνάμι θα μπορούσε να προκληθεί από ένα σεισμό ίδιου μεγέθους στην υποθαλάσσια τάφρο του Νανκάι, η οποία βρίσκεται ανατολικά της νήσου Χονσού και φθάνει ως τη νήσο Κιούσου, στο Νότο. Αντίστοιχη εκτίμηση του 2003 έκανε λόγο για τσουνάμι με ύψος μικρότερο από 20 μέτρα.

Στην έκθεσή τους, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της ιαπωνικής κυβέρνησης, προειδοποιούν επίσης ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένα τόσο μεγάλο τσουνάμι και ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, οι καταστροφές στο Τόκιο θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές, για τις οποίες είναι προετοιμασμένη η πρωτεύουσα.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να προστατευθούμε από ένα γιγαντιαίο τσουνάμι με τα αναχώματα που έχουμε σήμερα», παραδέχθηκε ο υπουργός Πρόληψης Καταστροφών Μασαχάρου Νακαγκάγουα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το Σάββατο. «Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στις πολιτικές που αφορούν τον αστικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση πρόληψης καταστροφών και την εκκένωση περιοχών.»

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις βασίζονται σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μετά από τη διπλή καταστροφή του Μαρτίου του 2011. Το τσουνάμι που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, προκάλεσε την τήξη πυρήνων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και σκότωσε περίπου 19.000 ανθρώπους, είχε ύψος 14 μέτρα. Ενδεικτικά, ο σταθμός σχεδιάστηκε για να αντέχει τσουνάμι ύψους έως και 6 μέτρων.

Οι εμπειρογνώμονες θέτουν ανοιχτά υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας στους ιαπωνικούς πυρηνικούς σταθμούς, εκτίμηση που αναμένεται να αναζωπυρώσει την τεταμμένη συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι 54 πυρηνικοί αντιδραστήρες στη χώρα. Η λειτουργία όλων πλην ενός έχει διακοπεί εν μέσω φόβων για την πυρηνική ασφάλεια, στον απόηχο του ατυχήματος στη Φουκουσίμα, του σοβαρότερου μετά το Τσερνόμπιλ.

Στην έκθεση γίνεται συγκεκριμένα λόγος για τσουνάμι ύψους έως και 21 μέτρων κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Χαμαόκα, όπου η διαχειρίστρια εταιρία Chubu κατασκευάζει προστατευτικό τείχος ύψους 18 μέτρων, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Ο σταθμός έκλεισε το 2011 καθώς ειδικοί εκτιμούσαν ότι υπάρχει 90% πιθανότητα να πληγεί από ισχυρό σεισμό μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πηγή:naftemporiki.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *