Η Μαδρίτη απορρίπτει την πρόταση για συνομιλίες από την ΕΤΑ

Η Μαδρίτη απορρίπτει την πρόταση για συνομιλίες από την ΕΤΑ

Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες από την ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ ζητώντας τον άνευ όρων αφοπλισμό της. Η ΕΤΑ πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών για το θέμα της επιστροφής των κρατουμένων μελών της οργάνωσης με αντάλλαγμα τον πλήρη αφοπλισμό της.

Η οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στα βασκικά μέσα ενημέρωσης το σαββατοκύριακο ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ισπανία και τη Γαλλία για να διαπραγματευτεί τον τερματισμό των στρατιωτικών της επιχειρήσεων και την παράδοση του οπλοστασίου της.

“Η μοναδική ανακοίνωση που αναμένουμε και απαιτούμε είναι ο άνευ όρων αφοπλισμός της. Γνωρίζουν ότι δεν έχουμε διαπραγματευτεί και δεν θα διαπραγματευτούμε με μία τρομοκρατική οργάνωση”, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίαζ.

Πριν από ένα χρόνο η ΕΤΑ ανακοίνωσε το τέλος της ένοπλης δράσης της με στόχο την ανεξαρτησία των Βάσκων που διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες και άφησε πίσω της περισσότερους από 800 νεκρούς, αλλά δεν δεν τερμάτισε πλήρως τις επιχειρήσεις της ούτε παρέδωσε το οπλοστάσιό της. Στο παρελθόν η οργάνωση έχει παραβιάσει κι άλλες εκεχειρίες.

Η ΕΤΑ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς πολλοί από τους ηγέτες της έχουν συλληφθεί και μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της έχει κατασχεθεί.

Εκατοντάδες μέλη της κρατούνται σε ισπανικές φυλακές. Η οργάνωση επιθυμεί συνομιλίες με στόχο τη μεταφορά τους στη Χώρα των Βάσκων ώστε να προχωρήσει στον πλήρη αφοπλισμό της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *