Η λιτότητα στην Ευρωζώνη φρενάρει την ανάπτυξη

Η λιτότητα στην Ευρωζώνη φρενάρει την ανάπτυξη

Τα προγράμματα λιτότητας που έχει ζητηθεί από ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν, απειλούν να «φρενάρουν» την οικονομική ανάπτυξη και να περιπλέξουν περισσότερο τη μείωση των ελλειμμάτων, δήλωσε χθες ο Τζον Ουίλιαμς, πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο.

«Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για να περιορίσουν την κρίση», δήλωσε σε ομιλία του ο Τζον Ουίλιαμς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του κυρίως για το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το σχέδιο αυτό μπορεί να δώσει χρόνο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να εφαρμόσουν πιο συνολικές λύσεις για το τραπεζικό τους σύστημα και το χρέος τους», τόνισε.«Ομως οι κυβερνήσεις απέχουν αρκετά από αυτό», δήλωσε ο Ουίλιαμς, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στις ΗΠΑ.

Για να επωφεληθούν από τη βοήθεια της ΕΚΤ, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει προηγουμένως να προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. ‘Ομως, σύμφωνα με τον Ουίλιαμς, θα τούς ζητηθεί σε αντάλλαγμα «να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας», στα οποία συμπεριλαμβάνονται αύξηση των φόρων και περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ο Ουίλιαμς εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να καταστεί και πάλι «βιώσιμος» ο προϋπολογισμός των κυβερνήσεων αυτών τη στιγμή που πολλές από αυτές «απειλούνται» με χρεωκοπία. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, οι επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον θα είναι ολέθριες για την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: ThePressProject.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *