Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η μόλυνση στην Ιαπωνία

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η μόλυνση στην Ιαπωνία

Η εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε σήμερα ότι ανίχνευσε επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Το Σάββατο, η TEPCO, η οποία εκμεταλλεύεται το σταθμό και προσπαθεί να τον θέσει υπό έλεγχο μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, διαπίστωσε ότι μολυσμένο νερό διαρρέει απ’ ευθείας στη θάλασσα από τάφρο κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 2.

Η μόλυνση κατά 7,5 εκατομμύρια φορές πάνω από το όριο ανακοινώθηκε σήμερα. Είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες μετρήσεις.

Το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό που μετρήθηκε το Σάββατο ήταν 480.000 φορές υψηλότερο από το νόμιμο όριο στο νερό κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 1, ενώ ήταν 380.000 φορές υψηλότερο κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 3 και 350.000 φορές κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 4, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji Press.

Στην Ιαπωνία, το νόμιμο όριο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό είναι 0,04 μπεκερέλ ιωδίου-131 ανά κυβικό εκατοστό.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο η διαρροή. Οι εργάτες άρχισαν να βάζουν μπογιά στο νερό για να εντοπίσουν άλλες πιθανές διαρροές από το σταθμό.

Η εταιρεία άρχισε να ρίχνει νερό με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό για να κάνει χώρο για το ακόμη πιο μολυσμένο νερό που τώρα διαρρέει στη θάλασσα.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *