Ο Ευρωπαίος Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν αρνήθηκε να κάνει εικασίες όσον αφορά την κατάσταση της Ιταλίας, η οποία σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης της ευρωζώνης, μετά την Ισπανία. Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, και τα δημοσιεύματα των ξένων πρακτορείων συντείνουν στο ότι είναι ζήτημα εβδομάδων όλες οι μεσογειακές χώρες της ευρωζώνης να βρεθούν σε κατάσταση μνημονιακού δανεισμού και ανάλογης δημοσιονομικής επιτήρησης.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση στην Ιταλία, ο Ρεν αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε εικασία. “Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Εισηγηθήκαμε κάποια πράγματα πριν από δύο εβδομάδες στην Ιταλία και αυτά εξακολουθούν να ισχύουν”, σημείωσε.
“Η Ιταλία έχει σημαντικές ανισορροπίες, αλλά η χώρα πρόκειται να τις διορθώσει και λαμβάνει ισχυρά μέτρα. Υποστηρίζουμε την Ιταλία”, πρόσθεσε, έπειτα από ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Στρώνει το χαλί για διάσωση της Ιταλίας η Φέκτερ
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί διάσωση και ηΙταλία, κατά τους επόμενους μήνες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Mαρία Φέκτερ.
«Η Ιταλία πρέπει να καταφέρει να βγει από το οικονομικό της δίλημμα των πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών και βέβαια, με δεδομένα τα υψηλά επιτόκια που ήδη πληρώνει η χώρα για να δανειστεί από τις αγορές, μπορεί να ζητήσει βοήθεια», είπε η Φέκτερ στην αυστριακή τηλεόραση.
Πρόσθεσε, βέβαια, ότι η Ιταλία έχει μια σταθερή οικονομία και καταφέρνει να χρηματοδοτείται μέσω των αγορών. Και παραδέχτηκε ότι το ύψος της βοήθειας που θα χρειαζόταν μια τόσο μεγάλη οικονομία, θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.
«Για την Κύπρο, το ύψος του μεγέθους δεν είναι ανησυχητικό», είπε. Πραγματικά, η Κύπρος υπονόησε χθες ότι μάλλον θα αιτηθεί βοήθεια πριν από τα τέλη του έτους.
Η Φέκτερ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει περαιτέρω βοήθεια εάν οι εκλογές οδηγήσουν σε μία κυβέρνηση που θα αρνηθεί να συμμορφωθεί με τους όρους του μνημονίου. «Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση είναι η αναρχία. Η Ευρωζώνη έχει την ισχυρή θέληση να βοηθήσει και να μην σπρώξει μια χώρα στη χρεοκοπία», είπε.
Μνημόνιο «ισπανικού τύπου» επιζητεί η Κύπρος
Δραματικές ώρες περνά η κυπριακή οικονομία και το ενδεχόμενο να καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης γίνεται καθημερινά όλο και περισσότερο πιεστικό.
Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις για το ύψος της βοήθειας (και όχι της διάσωσης) που θα ζητήσει η Κύπρος και το είδος του Μνημονίου που πρόκειται να υπογράψει, αν και γίνονται τελευταίες προσπάθειες να εξευρεθούν από τρίτες χώρες δάνεια.
Πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Πολίτης» ανεβάζει τη βοήθεια που πιθανόν να ζητήσει η Κύπρος στα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τον συνυπολογισμό του κόστους στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας (πρώην Marfin Popular Bank), το οποίο θα φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ και του ποσού που απαιτείται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυπριακής κυβέρνησης, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σιαρλής έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι αν η Κύπρος προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης δεν θα είναι μόνον για τις τράπεζες, αλλά και για τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας υποσχέθηκε ότι στα όποια μέτρα κι αν απαιτηθούν να ληφθούν, δεν θα υπάρξει μείσωση στους μισθούς και στις συντάξεις, κάτι όμως που αμφισβητεί η αντιπολίτευση, αφού όταν η Κύπρος υπογράψει το Μνημόνιο, αυτομάτως εισέρχεται η οικονομία της υπό τον έλεγχο της τρόικας. Ο κ. Σιαρλής στέκεται βεβαίως στο γεγονός ότι η Ισπανία πήρε βοήθεια χωρίς επιβολή μέτρων, διότι όπως είπε, η τρόϊκα «ικανοποιήθηκε από τα μέτρα που έλαβε ήδη η ισπανική κυβέρνηση».. Στην Κύπρο έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα και αναμένονται να ληφθούν (πιο σκληρά) σε λίγες ημέρες.
Η οικονομία της Κύπρου περιήλθε σε δεινή κατάσταση λόγω της έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα των κυπριακών τραπεζών, αλλά και λόγω των κακών χειρισμών που έκανε σε οικονομικά θέματα η κυβέρνηση Χριστόφια. Παρέλαβε (από τον Τάσσο Παπαδόπουλο) μία ισχυρή οικονομία (η πιο ισχυρή στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου) και τώρα με τους χειρισμούς που έγιναν, με τη ρήξη που υπήρχε ανάμεσα στον (πρώην) κεντρικό τραπεζίτη και την κυβέρνηση και τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση Λεμεσού, η οικονομία προσφεύγει για να διασωθεί στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Ιδιαίτερα ανησυχεί ωστόσο την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα την προσεχή Κυριακή. Οι πιθανότητες να οδηγηθεί η χώρα σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο θα συμπαρασύρουν και την Κύπρο, με ολέθρια αποτελέσματα για τη Μεγαλόνησο, που συν τοις άλλοις αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.
Ισπανία: Το μνημόνιο με την ΕΕ θα υπογραφεί μεταξύ 21-28 Ιουνίου
Σε διπλή εποπτεία μπαίνει η Ισπανία μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης των τραπεζών της μετά τις χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. και της Γερμανίας, που έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ότι το δάνειο δεν συνοδεύεται από όρους αντίστοιχους με αυτούς των προγραμμάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ηδη, η Ισπανία βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά της και τώρα θα τεθεί και υπό την επιτήρηση της τρόικας για τις τράπεζές της.
Η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να υπογράψει μνημόνιο για το πακέτο διάσωσης των τραπεζών της, κάποια στιγμή μεταξύ της 21ης και 28ης Ιουνίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Το μνημόνιο είναι σχεδόν έτοιμο, καθώς το περιεχόμενό του έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της Ισπανίας και των Ευρωπαίων εταίρων της, ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Ωστόσο, είναι πιθανό να μην υπογραφεί πριν από το τέλος του πρώτου σταδίου του ελέγχου που βρίσκεται σε διαδικασία για τις ισπανικές τράπεζες, που αναμένεται μέχρι τις 21 Ιουνίου, όταν οι ελεγκτές πρέπει να παρουσιάσουν το προκαταρκτικό report για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου, ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Ο ίδιος ωστόσο δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα του Τύπου ότι το επιτόκιο για το δάνειο από την ΕΕ θα διαμορφωθεί στο 3%. Δήλωσε απλώς ότι θα είναι κάπου μεταξύ του 3%-4% όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την Κομισιόν.
Χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ οι Ιταλοί
Κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες βυθίστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες η εμπιστοσύνη των Ιταλών στην ευρωζώνη, καθώς το μέλλον το ευρώ δοκιμάζεται από την κρίση των ισπανικών τραπεζών και τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ISPO.
Όπως καταδεικνύει η έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, το 71% των Ιταλών έχουν ελάχιστη ή καμία εμπιστοσύνη στο ευρώ, έναντι του 55% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στα τέλη Μαΐου.
Το 35% των ερωτηθέντων θεωρεί μια ενδεχόμενη έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θετική εξέλιξη, ενώ το 70% υποστηρίζει ότι η ένταξη στο ευρώ είχε περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα για τους Ιταλούς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ιταλών επιθυμούν την επιστροφή στη λιρέτα.
«Από ενθουσιώδεις υποστηρικτές του ευρώ, όταν συστάθηκε η ευρωζώνη, έχουμε σταδιακά καταλήξει να είμαστε ένα κράτος σκεπτικιστών», γράφει στην Corriere ο Ρενάτο Μανχέιμερν, επικεφαλής της ISPO.
Ν. Ρουμπινί: Ολική διάλυση της ευρωζώνης αν καταρρεύσει η Ελλάδα
Σοβαρή προειδοποίηση προς την Ε.Ε. να μη σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα απευθύνει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, προβλέποντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει ολόκληρη η ευρωζώνη.
«Το τι θα συμβεί αν η Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη», υποστηρίζει ο Ρουμπινί σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Bild.
Προειδοποιεί πάντως ότι δεν πρέπει να σταματήσει η χορήγηση βοήθειας, διότι, όπως χαρακτηριστικά λέει, αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα τρομάξουν οι επενδυτές. «Στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα συρρεύσουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος τραβήξει την “πρίζα” στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης», σημειώνει.
Ο αμερικανός οικονομολόγος προτείνει δύο λύσεις: «Ή θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ή θα κρατηθεί σε αυτή και θα συνεχιστεί η χρηματοδότησή της όπως έγινε μετά τη γερμανική επανένωση με την Ανατολική Γερμανία». Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο εκδοχές έρχονται πιο φτηνά στο γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της ευρωζώνης.
Ο Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει πως, χωρίς το ευρώ, η Γερμανία θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και τονίζει πως μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ και τις ευρωπαϊκές χώρες ως εμπορικούς εταίρους. «Γι’ αυτό, ή κολυμπάμε μαζί ή μαζί βουλιάζουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εξαπολύει, μάλιστα, σφοδρές επικρίσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «αυτή η τρέλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. «Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη. Το Βερολίνο να δώσει επιταγή 1000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για διακοπές, αλλά να πάνε μόνο σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση για την ενίσχυση της ανάπτυξής τους. Επιπλέον να δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους αγοράζουν εξοχικά στις νότιες χώρες», λέει ο Ρουμπινί στη συνέντευξή του.
Πηγή:ThePressProject.gr