Εσωκομματικοί τριγμοί στο CDU μετά την ήττα στη Β. Ρηνανία - Βεστφαλία

Εσωκομματικοί τριγμοί στο CDU μετά την ήττα στη Β. Ρηνανία – Βεστφαλία

Πολλά ηγετικά στελέχη του συντηρητικού κόμματος της Αγκελα Μέρκελ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της καγκελαρίου να απομακρύνει ένα υπουργό της, στον οποίο επιρρίφθηκε η ευθύνη για την εκλογική ήττα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στις περιφερειακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν «μεταβλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες από ακτίνα ελπίδας για τις Χριστιανικές Ενώσεις σε αποκλειστικό υπεύθυνο της εκλογικής ήττας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία . Είναι υπερβολικά εσπευσμένο», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Τα σφάλματα του Ρέτγκεν δεν είναι οι μόνοι λόγοι για την εκλογική συντριβή, τονίζει προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή και εις βάθος συζήτηση για την ιστορική αυτή εκλογική ήττα του συντηρητικού κόμματος.

Ο πρόεδρος της κάτω Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, ηγετικό στέλεχος του CDU, χρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση αυτή για το κόμμα στο σύνολό του.

Υπό την πίεση του προέδρου του αδελφού βαυαρικού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, η καγκελάριος ανακοίνωσε την Τετάρτη προς γενική έκπληξη την αντικατάσταση του Νόρμπερτ Ρέτγκεν από τον Πέτερ Αλτμαγερ, έναν από τους ηγέτες της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) χαιρέτισε αυτήν την απόφαση, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του κυβερνητικού συνασπισμού CDU-CSU-FDP.

Ο γερμανικός Τύπος καταγγέλλει την ωμότητα της απόφασης αυτής, η οποία ανακοινώθηκε ημέρα αργίας για τη Γερμανία κατά την οποία δεν εκδόθηκαν εφημερίδες.

«Ποτέ η Μέρκελ δεν έχει φανεί τόσο παγερή στην απομάκρυνση ενός υπουργού, αλλά επλήγη και η ίδια από την ωμότητα της πράξης της», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *