Ενόχληση της Μόσχας από τις δηλώσεις Ρόμνεϊ

Ενόχληση της Μόσχας από τις δηλώσεις Ρόμνεϊ

Απαράδεκτες χαρακτήρισε η Μόσχα τις δηλώσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ ότι, αν εκλεγεί, θα είναι λιγότερο «ευέλικτος» προς τη Ρωσία, απ΄ ό,τι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

«Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έχουν επανειλημμένως υπογραμμίσει σε διάφορα επίπεδα (…) ότι είναι απαράδεκτο οι διμερείς σχέσεις να αποτελούν το θύμα και τον όμηρο των προεκλογικών μαχών», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Όπως έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως ο αρχηγός του κράτους, η Ρωσία θέλει και θα θέλει στο μέλλον την ανάπτυξη των ρωσοαμερικανικών σχέσεων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι.

Ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε το βράδυ της Πέμπτης τον Ομπάμα ότι εγκατέλειψε έναν σύμμαχο, την Πολωνία, και σημείωσε ότι αν εκλεγεί το Νοέμβριο, θα είναι λιγότερο «ευέλικτος» από εκείνον απέναντι στη Ρωσία.

«Εγκατέλειψε τους φίλους μας στην Πολωνία, γυρνώντας την πλάτη στις δεσμεύσεις μας όσον αφορά την αντιπυραυλική άμυνα, αλλά προσφέρει με προθυμία στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την ευελιξία που επιθυμεί», ανέφερε ο Ρόμνεϊ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που διεξήχθη στην Τάμπα, της Φλόριντα.

«Υπό τη δική μου διακυβέρνηση, οι φίλοι μας θα δουν λίγη περισσότερη αφοσίωση και ο κ. Πούτιν θα δει λίγη λιγότερη ευελιξία και λίγη περισσότερη σθεναρότητα», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές αναφερόταν κυρίως σε συμβάν που σημειώθηκε στη Σεούλ, στα τέλη Μαρτίου, μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του Ρώσου ομολόγου του εκείνη την εποχή, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι δημοσιογράφοι άκουσαν, την ώρα που τα μικρόφωνα πιστευόταν ότι ήταν κλειστά, τον Αμερικανό πρόεδρο να εξηγεί στον Μεντβέντεφ ότι θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτος στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας μετά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

«Θα το μεταβιβάσω στον Βλαντίμιρ», είχε απαντήσει ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό και διάδοχό του στη συνέχεια στην προεδρία Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *