Εμμένει στη θέση της περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους η Barclay's Capital

Εμμένει στη θέση της περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους η Barclay’s Capital

Εμμένει στη θέση της περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους η Barclay’s Capital και εκτιμάει ότι τόσο οι προτάσεις των Γάλλων όσο και εκείνες των Γερμανών δεν δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της χώρας μας.

“Η εθελοντική ή ημι-εθελοντική ανασύσταση του χρέους θα έχει στην καλύτερη περίπτωση μικρό αντίκτυπο στη φερεγγυότητα” της Ελλάδας, σημειώνει στη σχετική της έκθεση η επενδυτική τράπεζα. “Οι γαλλικές και οι γερμανικές προτάσεις” συνεχίζει “μοιράζονται το βάρος της χρηματοδότησης αλλά προσφέρουν οριακή ανακούφιση από το χρέος”.

Ακόμα και η ιδέα της επαναγοράς ομολόγων, λέει η Barclay’s Capital, μπορεί μεν να αντιμετωπίζεται με φιλικότητα από τις αγορές “με δεδομένες τις τρέχουσες αποτιμήσεις” αλλά δεν μειώνουν αισθητά το χρέος “αφού μπορεί να ανεβάσουν τις τιμές [των ομολόγων] στο άρτιο”.

Ουσιαστικά η τράπεζα συντάσσεται στο σημείο αυτό με εκείνους που λένε πως μπορεί μεν σήμερα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων να είναι ελκυστικές στη δευτερογενή αγορά, καθώς διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση, όμως εάν εμφανιστεί ένας μεγάλος αγοραστής (εν προκειμένω η ίδια η Ελλάδα με στόχο τη διαγραφή μέρους του χρέους της) οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα και το όφελος για τη χώρα μας θα είναι μικρό.

Η επενδυτική τράπεζα επιμένει πως το “κούρεμα” αποτελεί μονόδρομο. “Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η αναδιάρθρωση απαιτεί την γύρω στο 60% μείωση του υφιστάμενου χρέους, δηλαδή κατά 200 δισ. ευρώ”.

Το ιδανικό σενάριο, όπως προκύπτει από την έκθεση της τράπεζας, είναι μια “δίκαιη κατανομή” της αναδιάρθρωσης με την επιβολή “κουρέματος” στη βάση των σημερινών τιμών, γύρω στο 50%, ώστε οι ομολογιούχοι να συμμετάσχουν με 100 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 100 δισ. θα προέλθουν από το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας (EFSF), μέσω δανείων 20 ετών που θα δοθούν στην Ελλάδα με επιτόκιο “κοντά στο κόστος χρηματοδότησης του EFSF”.

Πηγή:enet.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *