ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές στη Συρία

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές στη Συρία

Τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου τόσο από τις δυνάμεις του Ασαντ όσο και από αυτές των ανταρτών, επιβεβαιώνει έκθεση της ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί φιλοκυβερνητικοί Σαμπίχα έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων φόνων και βασανιστηρίων.

Εγκλήματα πολέμου έχουν διαπράξει και οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, όμως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευρά τους «δεν φθάνουν τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την κλίμακα» αυτών που έχουν διαπράξει ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας, σημειώνει η επιτροπή στην έκθεσή της.

«Η επιτροπή έχει λόγους να πιστεύει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι Σαμπίχα διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως φόνοι και βασανιστήρια, εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, στις οποίες περιλαμβάνονται φόνοι, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, σεξουαλική βία, επιθέσεις χωρίς διακρίσεις, λεηλασίες και καταστροφή ιδιοκτησίας», επισημαίνεται στην έκθεση των 102 σελίδων που συνέταξαν οι ανεξάρτητοι ερευνητές του ΟΗΕ που είχαν επικεφαλής τον Πάουλο Πινέιρο.

Δεκάδες θύματα στην Αζάζ
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές, τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί από τον αεροπορικό βομβαρδισμό σήμερα της πόλης Αζάζ, στη βόρεια Συρία. Σε στιγμιότυπα που ανέβασαν ακτιβιστές στο YouTube, εμφανίζονται κάτοικοι της πόλης να ανασύρουν πτώματα από κτήρια που έχουν καταρρεύσει.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της πόλης ανέρχονται σε δεκάδες. Ωστόσο ακτιβιστής που βρίσκεται στην Αζάζ δήλωσε ότι τουλάχιστον 30 πτώματα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και ότι οι ακτιβιστές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων νεκρών.

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *