Αρχή του τέλους για τη διεθνή επιτήρηση στο Κόσοβο

Αρχή του τέλους για τη διεθνή επιτήρηση στο Κόσοβο

Τεσσεράμισι χρόνια μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία, το Κόσοβο μένει από σήμερα χωρίς διεθνή επιτήρηση με τη διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης (ISG) η οποία θα ανακοινωθεί το απόγευμα και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα Πρίστινα. Η απόφαση ελήφθη στις αρχές Ιουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βιέννη. Σημειώνεται πάντως η Eulex καθώς και η νατοϊκή δύναμη KFOR θα παραμείνουν στο Κόσοβο.

Στην Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης συμμετείχαν 25 χώρες, ανάμεσά τους η Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, οι οποίες υποστήριξαν παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Σερβίας, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας κηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2008.

Είχε προηγηθεί ο πόλεμος του Κοσόβου που έφερε αντιμέτωπες τις δυνάμεις των ανταρτών και τον σερβικό στρατό (1998-1999) και οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (άνοιξη 1999), που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το έδαφος του Κοσόβου.

Στη συνέχεια ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, ο Φινλανδός Μάρτι Αχτισάαρι, εφάρμοσε διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου υπό διεθνή επιτήρηση, η οποία απορρίφθηκε από το Βελιγράδι. Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου κατοικεί η σερβική μειοψηφία που αποτελεί το 10% του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων.

Η βελτίωση των σχέσεων με το Κόσοβο είναι η κύρια προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρώσει η Σερβία για να επιτύχει τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και τις Βρυξέλλες για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η απόφαση για τη Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης δεν αλλάζει σε τίποτε την αποστολή της Eulex, παροχής αστυνομικών και δικαστικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θητεία της οποίας παρατάθηκε μέχρι το 2014, και της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο (Kfor).

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *