Διαδηλώσεις στην Ιταλία για τη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια

Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στην Ιταλία κατά της μεταρρύθμισης στα Πανεπιστήμια

Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στην Ιταλία κατά της μεταρρύθμισης στα Πανεπιστήμια

Χιλιάδες φοιτητές βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους ολόκληρης της Ιταλίας, διαδηλώνοντας κόντρα στην προωθούμενη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια και στις δρομολογούμενες από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περικοπές στον Προϋπολογισμό.

Περισσότερες από 100 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε όλη την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της Λ’ Άκουιλα, της πρωτεύουσας της ορεινής επαρχίας Αμπρούτσο, που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό του Απριλίου 2009 με τραγικό απολογισμό 300 νεκρούς.

Απέναντι στην καλπάζουσα οικονομική κρίση, η ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει μία σειρά από νόμους λιτότητας για την επόμενη διετία, με στόχο να εξοικονομήσει 9 δισ. ευρώ. Συνέπεια των περικοπών θα είναι η μείωση 130.000 θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση μέσα στην πενταετία 2009-13.

Η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια προβλέπει κυρίως την συγχώνευση των μικρότερων ιδρυμάτων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια των ανωτάτων ιδρυμάτων ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού χώρου και μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης υποστηρίζουν πως αποσκοπεί στην περιστολή των δαπανών, κυρίως μέσω της μη ανανέωσης των συμβολαίων ορισμένου χρόνου δεκάδων χιλιάδων ερευνητών.

Στη Ρώμη, η διαδήλωση που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα με προορισμό την Πλατεία Ναβόνα, είχε ως κύριο σύνθημα «ποιο μέλλον μέσα από τα ερείπια;».

Στο Παλέρμο, οι διαδηλωτές (7.000 σύμφωνα με τους οργανωτές) φορούσαν λευκές μάσκες, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον άδηλο κόσμο στον οποίο παρωθούνται τα Πανεπιστήμια. Μετά το πέρας της κινητοποίησης, οι φοιτητές εισέβαλαν στην Πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση κατά 90% των επιχορηγήσεων για τις σπουδές.

Στη Φλωρεντία, περίπου 5.000 άτομα, σύμφωνα με τις οργανώσεις, 2.500 όπως υποστηρίζει η αστυνομία, συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας επιγραφές με το σύνθημα: «Δημόσιο Πανεπιστήμιο, σοβαρή κατάσταση».

Τέλος στο Μιλάνο, οι προθήκες μίας τράπεζας καταστράφηκαν από επίθεση κουκουλοφόρων, και πολλά καταστήματα και τράπεζες καλύφθηκαν με γκράφιτι κατά τη διάρκεια της πορείας.

Για την Ιταλία υπουργό Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι οι διαδηλώσεις «αντανακλούν τα παλιά συνθήματα εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν αναλλοίωτο το κατεστημένο καθεστώς, εκείνων που εξαρχής είναι ενάντιοι σε κάθε είδους αλλαγή».

«Πρέπει να αποκτήσουμε ένα ποιοτικό σχολείο, καλύτερα συνδεδεμένο με τον κόσμο της εργασίας και πιο διεθνοποιημένο» δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *