Βρυξέλλες: Εβδομος γύρος διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Βρυξέλλες: Εβδομος γύρος διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, θα έχουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον στο πλαίσιο του έβδομου γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν η συγκρότηση και οι αρμοδιότητες ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο, οι οποίες αποτελούν και σημείο διαφωνίας των δύο πλευρών.

Από τις σερβικές αρχές έχει αναγγελθεί ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να προχωρήσει πιο κάτω από το αίτημά του, που είναι το συλλογικό όργανο των σερβικών δήμων στο Κόσοβο να έχει τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της χωροταξίας, καθώς και να υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση από τη Σερβία.

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι το Κόσοβο βλέπει την προτεινόμενη ένωση “ως μη κυβερνητική οργάνωση” αποκλειστικά εντός των νόμων και του Συντάγματος του Κοσόβου και δεν αποδέχεται να λάβει εκτελεστικές εξουσίες.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε μετά από συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο, αν η Σερβία παραιτηθεί από τη “δημιουργία Σερβικής Δημοκρατίας” στο συγκεκριμένο τμήμα του Κοσόβου.

“Οι προσπάθειες κινούνται προς την κατεύθυνση προόδου στο διάλογο” δήλωσε η εκπρόσωπος της κ. Άστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς υπενθυμίζοντας ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το Βελιγράδι και την Πρίστινα για διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς ηγέτες.

Αν και νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος γύρος είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του διαλόγου, εξαιτίας της προθεσμίας του Απριλίου, εντός του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συντάξει έκθεση για την πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου, πηγές του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πιθανότατα νέοι γύροι διαπραγματεύσεων.

“Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή τη συνάντηση, υπάρχει ακόμη χρόνος για συνέχιση του διαλόγου” δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπενθύμισε δε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών, οι οποίοι με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να αποφασίσουν αν η Σερβία μπορεί να αναμένει έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο, θα συνεδριάσουν στις 22 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε επισκέφθηκε το Βελιγράδι και την Πρίστινα και εξέφρασε τη στήριξή του στο διάλογο των δύο πλευρών τονίζοντας ότι ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή συνάντηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέο βήμα στη διαδικασία προσέγγισης Κοσόβου – ΕΕ.

“Συμφωνία με το Βελιγράδι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς θετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Κοσόβου” είπε ο κ. Φούλε.

Πηγή: ΑΠΕ

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *