Δεν στέλνουν χερσαίες δυνάμεις οι Βρετανοί

Δεν στέλνουν χερσαίες δυνάμεις οι Βρετανοί

Tο ενδεχόμενο να στείλει η Βρετανία χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη απέκλεισε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον λέγοντας ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζεται το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και να μην υπάρξει κάποια κίνηση που θα αποξένωνε τον αραβικό κόσμο.

«Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν τίθεται θέμα εισβολής ή κατοχής- δεν πρόκειται η Βρετανία να πατήσει την αρβύλα της στο έδαφος. Δεν βρισκόμαστε εδώ γι αυτό τον λόγο» δήλωσε ο Κάμερον σε τηλεοπτική συνέντευξη του.

Μιλώντας από το Όξφορντσιρ της νότιας Αγγλίας, είπε ότι η αποστολή της δυτικής συμμαχίας είναι σαφής και περιλαμβάνει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και την άσκηση πίεσης με στρατιωτικά πλήγματα, για την καταστροφή των αρμάτων μάχης και της πολεμικής μηχανής του Καντάφι, που προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Είμαστε σαφείς ότι πρέπει να περιοριστούμε στους όρους της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να διατηρήσουμε τη στήριξη του αραβικού κόσμου και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει με τον σωστό τρόπο», είπε ο Κάμερον.

Η απόφαση 1973, με την οποία επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, επιτρέπει στις δυνάμεις να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών, ενώ απαγορεύει την κατοχή οποιασδήποτε μορφής οποιουδήποτε τμήματος του λιβυκού εδάφους από ξένη δύναμη.

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει με κάθε τρόπο να τερματιστεί η «κόλαση» που έχει επιβάλλει ο Καντάφι κατά των πολιτών της Μιζουράτα και άλλων πόλεων στις λιβυκές ακτές.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *