Ξεκινάει η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ

Ξεκινάει η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ

Αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, στο Κάιρο, η πολυαναμενόμενη από τους πολίτες της χώρας δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μουμπάρακ κατηγορείται για διαφθορά και κυρίως για τις δολοφονίες εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης.

Αν και η κατάσταση της υγείας του 83χρονου Μουμπάρακ είναι επιβαρυμένη, ο πρώην πρόεδρος μεταφέρθηκε στο Κάιρο για τη δίκη, με ελικόπτερο (εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα) από το νοσοκομείο στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου νοσηλεύεται.

Αστυνομικοί περιπολούσαν στους δρόμους κοντά στο νοσοκομείο και απαγόρευαν την πρόσβαση σε μία ομάδα διαδηλωτών που φώναζε «Ο λαός θέλει να εκτελεστεί ο δολοφόνος».

Στο εδώλιο θα καθίσουν και οι δύο γιοι του, καθώς επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ Αλ Άντλι και έξι πρώην υφιστάμενοί του αναμένεται επίσης να προσαχθούν σε δίκη την ίδια μέρα.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, με 3.000 στρατιώτες και αστυνομικούς να βρίσκονται περιμετρικά της σχολής της αστυνομίας, όπου θα διεξαχθεί η δίκη. Τουλάχιστον 600 άνθρωποι εκτιμάται ότι θα βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν τη δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Χ.Μουμπάρακ και οι γιοι του κατηγορούνται για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, που εξανάγκασε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

Η μεγαλύτερη κατηγορία που τους βαραίνει είναι ότι διέταξαν τις δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Τουλάχιστον 846 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν από την καταστολή, σύμφωνα με εξεταστική επιτροπή.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *