Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα τόνισε πως ο Τζούλιαν Ασάντζ δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλοντας τον κίνδυνο «πολιτικής δίωξης».

“Σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Κορέα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Gama, αναφερόμενος στον Ασάντζ στον οποίο ο Ισημερινός χορήγησε στις 16 Αυγούστου πολιτικό άσυλο.

“Αυτό που θέλουμε είναι εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη και το δικαίωμα στη ζωή του Ασάντζ, όμως υπάρχουν σαφείς και σοβαρές ενδείξεις για πολιτική δίωξη», τόνισε ο ίδιος.

Ο ιδρυτής του Wikileaks έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Ο Ασάντζ φοβάται ότι οι αρχές της Σουηδίας θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τις διαρροές από τον ιστότοπό του απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.

Για τον πρόεδρο του Ισημερινού υπάρχουν τρεις λύσεις: να δοθούν εγγυήσεις στον Ασάντζ πως δεν θα εκδοθεί σε άλλη χώρα, να τον ανακρίνει ένας Σουηδός δικαστής στην πρεσβεία του Ισημερινού ή τέλος η Αγγλία να του χορηγήσει άδεια ελευθέρας κυκλοφορίας.

Από την πλευρά του ο Ασάντζ είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ίδιο δίκτυο: «Η Σουηδία πέταξε την ουδετερότητά της στα σκουπίδια».

Μετά τη σημαντική κοινωνική πρόοδο της δεκαετίας του 70, η Σουηδία «’άλλαξε με θλιβερό τρόπο», είπε ο Ασάντζ, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται υπό αμερικανική διοίκηση στο Αφγανιστάν.

Η Σουηδία είναι «η πρώτη χώρα που το κοινοβούλιο της ψήφισε να σταλούν αεροσκάφη στη Λιβύη», πρόσθεσε.

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *