Ενοχη για υπέρβαση εξουσίας κρίθηκε η Τιμόσενκο

Ενοχη για υπέρβαση εξουσίας κρίθηκε η Τιμόσενκο

Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα, Δευτέρα, την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμόσενκο σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας στην υπογραφή της συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία.

«Το δικαστήριο κρίνει ένοχη την Γιούλια Βολοντιμίροβνα Τιμόσενκο και την καταδικάζει σε ποινή κάθειρξης επτά ετών», δήλωσε ο δικαστής Ρόντιον Κιρέγεφ.

Με την ανακοίνωση της ποινής, της μεγαλύτερης που ζητήθηκε από την κατηγορούσα αρχή, που επιβάλλεται στη Γιούλια Τιμόσενκο, ολοκληρώνεται μία δίκη που διήρκεσε τρεις μήνες, οδήγησε στην πόλωση την ουκρανική κοινωνία και απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η φυλάκιση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης θα θέσει σε κίνδυνο την επικύρωση της συμφωνίας, που αναμένεται να υπογραφεί εντός τους έτους.

Η Γιούλια Τιμόσενκο, 50 ετών, άκουσε χαμογελαστή τον πρόεδρο του δικαστηρίου να διαβάζει την ετυμηγορία και, διακόπτοντάς τον, σηκώθηκε όρθια για να καταγγείλει το «αυταρχικό καθεστώς « του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το έλλειμμα δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

«Θα αγωνισθούμε για να υπερασπισθούμε την υπόληψή μας ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων. Οφείλουμε να είμαστε δυνατοί και να προστατεύσουμε την Ουκρανία από τον αυταρχισμό και το έλλειμμα δικαιοσύνης», είπε.

Για «κατασκευασμένη απόφαση» μιλά η Τιμόσενκο

Η Γιούλια Τιμόσενκο κατήγγειλε την «κατασκευασμένη απόφαση» από το καθεστώς του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά την ετυμηγορία δικαστηρίου του Κιέβου ότι η πρώην πρωθυπουργός της χώρας είναι ένοχη για υπέρβαση εξουσίας το 2009 «με εγκληματικούς σκοπούς».

«Αυτή η εγκληματική υπόθεση είναι κατασκευασμένη, η ετυμηγορία είναι κατασκευασμένη. Ο Γιανουκόβιτς επιστρέφει στο 1937», δήλωσε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους διωγμούς του σταλινικού καθεστώτος.

«Η δίκη και η ετυμηγορία έγιναν υπό τις οδηγίες του Γιανουκόβιτς και δείχνουν την αδυναμία της εξουσίας», πρόσθεσε η ίδια.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *