Γιοάχιμ Γκάουκ νέος Πρόεδρος της Γερμανίας

Γιοάχιμ Γκάουκ νέος Πρόεδρος της Γερμανίας

Γιοάχιμ Γκάουκ νέος Πρόεδρος της Γερμανίας

Γιοάχιμ Γκάουκ νέος Πρόεδρος της Γερμανίας

Στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, ο κ. Γκάουκ χρειάστηκε μόνο μία ψηφοφορία, προκειμένου να εξασφαλίσει τις 621 ψήφους που απαιτούνται, ενώ η υποψήφια του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Μπεάτε Κλάρσφελντ συγκέντρωσε 126 ψήφους και ο προταθείς από την ακροδεξιά Όλαφ Ρόζε έλαβε 108 ψήφους.

Ο Γιοάχιμ Γκάουκ, λουθηρανός πρώην πάστορας, κέρδισε την εκτίμηση των Γερμανών με την δράση του εναντίον του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ του ανατέθηκε, επί μια δεκαετία, η ευθύνη για τα αρχεία της Στάζι, έργο που ανέλαβε μια μέρα πριν από την πτώση του Τείχους και την επανένωση της Γερμανίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «αριστερό, φιλελεύθερο συντηρητικό». Εξίσου αντιφατικές υπήρξαν και οι δημόσιες θέσεις του τα προηγούμενα χρόνια, όταν χαρακτήρισε «αξιοσημείωτα ανόητο» το κίνημα «Occupy» και «θαρραλέο» τον πρώην τραπεζίτη Τίλο Σάρατσιν όταν προέβη σε αμφιλεγόμενα σχόλια για τους μετανάστες. Ο κ. Γκάουκ διευκρίνισε κατόπιν ότι δεν συμφωνούσε με τον κ. Σάρατσιν, αλλά χαιρέτισε απλώς το θάρρος του να ξεφύγει από το «πολιτικώς ορθό».

Η παιδική του ηλικία σημαδεύθηκε από την σύλληψη και την εξαφάνιση του πατέρα του σε στρατόπεδο εργασίας. Αργότερα, όταν το καθεστώς δεν του επέτρεψε να γίνει δημοσιογράφος, σπούδασε προτεσταντική θεολογία και βρήκε -σχετική- ελευθερία στην Εκκλησία.

Στα αρχεία της Στάζι περιγράφεται ως «ανεπίδεκτος μαθήσεως αντικομουνιστής που αντιμετωπίζει τον σοσιαλισμό μόνο ως προσωρινό φαινόμενο», ωστόσο δεν συνελήφθη ποτέ και κάποιες ομάδες ακτιβιστών ισχυρίζονται ότι μάλλον εξυπηρετούσε το καθεστώς παρά του ασκούσε κριτική.

Οι περισσότεροι, πάντως, συμφωνούν ότι στο επίκεντρο της ιδεολογίας του νέου Προέδρου είναι η ελευθερία, αλλά και η δραστηριοποίηση του ατόμου. «Μην τα περιμένεις όλα από το κράτος, όπως γινόταν στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Να συμπαραστέκεσαι στον γείτονά σου», είχε δηλώσει παλαιότερα. Όταν ωστόσο οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητά του, περιορίστηκε να πει: «Δεν είμαι υπεράνθρωπος».

Πηγή: kathimerini.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *