Οι Γάλλοι μετάνιωσαν για το «Ναι» στο Μάαστριχτ

Οι Γάλλοι μετάνιωσαν για το «Ναι» στο Μάαστριχτ

Είκοσι χρόνια μετά την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η πλειοψηφία των Γάλλων δηλώνει ότι θα ψήφιζε κατά αν γινόταν σήμερα το δημοψήφισμα, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσκόπηση στη γαλλική εφημερίδα Figaro.

Ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου 1992, η Συνθήκη είχε υιοθετηθεί από το 51% έναντι του 49%, σήμερα θα υποστηριζόταν μόνον από το 36% των ερωτηθέντων.

Επίσης 10 χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ, οι συνέπειες της νομισματικής ένωσης κρίνονται αρνητικές όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας (από το 61% έναντι του 24%), την ανεργία (63% έναντι 6%) και κυρίως όσον αφορά το επίπεδο των τιμών (89% έναντι 5%).

Η ίδια έρευνα δείχνει επίσης μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι σε μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με ενιαία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, την οποία απορρίπτουν οι έξι Γάλλοι στους δέκα (60% έναντι 40%).

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης αυτής γίνεται δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη στο γαλλικό κοινοβούλιο της συζήτησης για το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.

Αυτό αναμένεται ωστόσο να επικυρωθεί από μια ευρεία πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία χάρη στην υποστήριξη της δεξιάς στο κείμενο αυτό που διαπραγματεύτηκε ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε 11-13 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.006 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πηγή:tovima.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *