Βρετανία: Μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ

Βρετανία: Μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ

Μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών (56%) τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (18/11/12), λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, επιβεβαιώνοντας και πάλι την κυριαρχία του ευρωσκεπτικισμού στη Βρετανία.

Αυτή η έρευνα του Ινστιτούτου Optimum που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Observer επικεντρώνεται στην πρόθεση ψήφου των Βρετανών, “αν γινόταν ένα δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Σε αυτό το ερώτημα, το 34% των ερωτηθέντων δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου, και το 22% ότι θα επέλεγε “πιθανώς” αυτή τη λύση, η οποία δίνει συνολικά 56% υπέρ αυτού του σεναρίου.

Ωστόσο, το 30% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας εντός της ΕΕ: 11% είναι αποφασισμένοι υποστηρικτές, ενώ ένα 19% θα ψήφιζε “μάλλον” για την παραμονή αυτή.

Τέλος, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποια λύση θα επιλέξει. Από τα τρία κυριότερα κόμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι συντηρητικοί ψηφοφόροι είναι πιο πιθανό να προτιμούν την έξοδο–68% θα ψήφιζαν υπέρ. Οι υποστηρικτές του “Brixit” (Βρετανική έξοδος) αποτελούν επίσης πλειοψηφία στο Εργατικό Κόμμα, αλλά σε μικρότερο βαθμό–44% για την έξοδο, 39% για την παραμονή.

Τέλος οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι οι πιο ευρωπαϊστές, καθώς σε ποσοστό 47% τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ 39% είναι κατά.

Επιπλέον, το 28% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα καλό πράγμα, ενώ το 45% έχει αρνητική γνώμη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από την Τρίτη έως την Πέμπτη σε 1.957 ενήλικες, λίγες μέρες πριν από την σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020 που αρχίζει την Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *