Το 51% των Βουλγάρων έτοιμο να ψηφίσει για τα πυρηνικά

Το 51% των Βουλγάρων έτοιμο να ψηφίσει για τα πυρηνικά

Το 51% των ψηφοφόρων στη Βουλγαρία δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα της 27ης Ιανουαρίου για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Σύγχρονης Πολιτικής.

Περίπου το 23% των ερωτηθέντων (σε δείγμα 990 ατόμων) δήλωσε ότι θα προσέλθει στις κάλπες για να ψηφίσει “ναι” ή “όχι” στο παραπάνω ερώτημα. Το 19,1% δήλωσε αναποφάσιστο και το 7,2% ανέφερε πως δεν μπορεί να αποφασίσει εάν θα ψηφίσει. Από αυτούς που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, τα 2/3 αναμένεται να ταχθούν υπέρ της προώθησης της πυρηνικής ενέργειας μέσω της κατασκευής νέων μονάδων.

Το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ακόμη πως εγκρίνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ένας στους τέσσερις τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης ιδέας. Περίπου το 47% συμφωνεί με την κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Μπέλενε, ενώ το 26,5% είναι κατά αυτής της πρότασης και το 26,7% δεν απάντησε.

Οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι εκκλήσεις των πολιτικών για μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος περιορίζουν τα δικαιώματά τους.

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 20% δήλωσε ότι ο δεύτερος σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη Βουλγαρία, ενώ το 18% θεωρεί πως η χρηματοδότηση θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ χαμηλή είναι η στήριξη για ιδιωτικές ρωσικές ή ξένες επενδύσεις σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο (8,7% και 8,1% αντίστοιχα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *