Βομβιστικές επιθέσεις συντάραξαν την Τρίπολη

Βομβιστικές επιθέσεις συντάραξαν την Τρίπολη

Τους πρώτους νεκρούς σε βομβιστικό χτύπημα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι μετρά η Λιβύη. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα κοντά στην πρώην στρατιωτική ακαδημία γυναικών και το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Τρίπολη.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγο πριν την προσευχή για τη μεγάλη μουσουλμανική εορτή του Έιντ αλ-Φιτρ που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού.

Οι Αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία στην στην «καρδιά» της πρωτεύουσας της Λιβύης, ενώ στις κυριότερες οδικές αρτηρίες της Τρίπολης στήθηκαν σημεία ελέγχου.

Στις αρχές Αυγούστου είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα κοντά στο κτίριο της στρατιωτικής αστυνομίας στην Τρίπολη. Ήταν η πρώτη επίθεση του είδους στη λιβυκή πρωτεύουσα μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στην καρδιά της Τρίπολης.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο κοντά στην πρώην στρατιωτική ακαδημία γυναικών, προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό τεσσάρων, βάσει δήλωσης του επικεφαλής ασφαλείας, στρατηγού Μαχμούντ Σέριφ.

Τριάντα λεπτά αργότερα ανατινάχθηκε ένα ταξί που ήταν σταθμευμένο σε στενό δρομάκι κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα. Μία τρίτη βόμβα εντοπίστηκε, επίσης κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά απενεργοποιήθηκε.

Ο στρατηγός Σέριφ επέρριψε την ευθύνη για τα βομβιστικά χτυπήματα σε πρώην υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος υποστήριξε πως λαμβάνουν οικονομική στήριξη μέσω συνδέσμων που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν ενόσω οι Λίβυοι προετοιμάζονταν για την πρωινή προσευχή για το Έιντ αλ-Φίτρ, τη μουσουλμανική εορτή που συμβολίζει τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού.

Νωρίτερα τον Αύγουστο το μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης παρέδωσε την εξουσία στη νεοκλεγμένη Συνέλευση, στην πρώτη ειρηνική μετάβαση εξουσίας στη σύγχρονη ιστορία της Λιβύης.

Ωστόσο, η βία παραμένει πρόκληση για την κυβέρνηση καθώς πολλές επιθέσεις έχουν σημειωθεί στην ανατολική πόλη Βεγγάζη τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση κατηγορεί για τη βία υποστηρικτές του Καντάφι, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας πασχίζουν ταυτόχρονα να θέσουν υπό έλεγχο ένοπλες οργανώσεις που έλαβαν μέρος στην εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς και αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *