Βομβαρδισμοί και μάχες στη Λιβύη

Βομβαρδισμοί και μάχες στη Λιβύη

Στο κόκκινο παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη με τις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις να βομβαρδίζουν σήμερα με άρματα μάχης κατοικημένες περιοχές ενώ εξακολουθούν να μαίνονται οι μάχες στις πόλεις-κλειδιά, μεταδίδουν αραβικά δορυφορικά δίκτυα.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς στην Ζαουίγια της δυτικής Λιβύης, ανακοίνωσε γιατρός, επικεφαλής νοσοκομείου εκστρατείας που έχει στηθεί στο κέντρο της πόλης.

“Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί τριάντα πτώματα, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρός είναι μεγαλύτερος”, πρόσθεσε.
” Οι τραυματίες είναι δεκάδες. Είναι φρικτό αυτό που συνέβη το πρωί στην πόλη. Οι μισθοφόροι πυροβολούσαν όποιον τολμούσε να βγει από το σπίτι του, ακόμα και παιδιά. Το νοσοκομείο έχει σημαντικές ελλείψεις. Χρειαζόμαστε βοήθεια”, ανέφερε νοσοκομειακός γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντικαθεστωτικοί εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο της πόλης, που βρίσκεται περίπου 60 χλμ. δυτικά της Τρίπολης. “Δεχτήκαμε δύο επιθέσεις, μια από τα ανατολικά και μια από τα δυτικά της πόλης και τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση πολιορκίας”, δήλωσε ο Λίβυος γιατρός.

Παράλληλα, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 21 είναι οι τραυματίες από τις μάχες στην στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λανούφ, την οποία ισχυρίζονται πως έχουν καταλάβει οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές στην πόλη Αζνταμπίγια.

Σύμφωνα με το νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 27 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από δύο εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη.

“Έχουμε οκτώ νεκρούς από την έκρηξη στη στρατιωτική βάση της Ράζμα, καθώς και 20 τραυματίες” τόνισε ο δρ Ιμάντ Ταλάχμα. “Ακόμη δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν επρόκειτο για δολιοφθορά ή για αεροπορική επιδρομή, όμως κανείς δεν είδε κάποιο αεροσκάφος” τόνισε ο ο Μουστάφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου, που έχει συσταθεί από τους εξεγερμένους στα ανατολικά της χώρας.

Εντωμεταξύ, το «Εθνικό Συμβούλιο» που έχουν συστήσει οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στη Λιβύη για να ανατρέψουν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι κ πρόκειται να έχει την πρώτη του επίσημη συνεδρίαση σήμερα σε μυστική τοποθεσία, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

«Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ξεκινά σήμερα», τόνισε ο εκπρόσωπος Μουστάφα Γεριάνι, δίχως να διευκρινίζει τον τόπο και την ώρα.

«Είναι θέμα ασφαλείας. Ο άλλος ο τύπος (ο Καντάφι, δηλ.) συνεχίζει να δολοφονεί τον κόσμο», εξήγησε ο ίδιος.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελτζάλιλ, μία από τις πρώτες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους με το καθεστώς από τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης, ορίσθηκε να προεδρεύει του Συμβουλίου, που αριθμεί 30 μέλη και συστάθηκε την περασμένη Τρίτη.

Η αντιπολίτευση, που ελέγχει τις πλούσιες σε πετρέλαιο ανατολικές περιοχές, ανακοίνωσε τη σύσταση τοπικών συμβουλίων στις «απελευθερωμένες» περιοχές και ένα «Εθνικό Συμβούλιο» που θα λειτουργεί δίκην μεταβατικής κυβέρνησης έως τη διοργάνωση ελεύθερων εκλογών.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *