Σχέδιο δράσης για βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας

Σχέδιο δράσης για βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κάλεσε σήμερα, Δευτέρα, τα κράτη μέλη της υπηρεσίας να μην χάσουν την «αίσθηση του κατεπείγοντος» όσον αφορά στην πυρηνική ασφάλεια έξι μήνες μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

«Δεν πρέπει να χάσουμε την αίσθηση του κατεπείγοντος», δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο κατά την εισαγωγική ομιλία του στο συμβούλιο των κυβερνητών, ελπίζοντας ότι τα 35 κράτη μέλη θα στηρίξουν το «σχέδιο δράσης» του για τη βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας στον κόσμο κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή.

Το σχέδιο αυτό «είναι το αποτέλεσμα μιας εντατικής διαδικασίας διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη», διευκρίνισε ο Αμάνο προσθέτοντας ότι οι απόψεις μεταξύ των χωρών για τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης της ασφάλειας ποικίλλουν σε πολλά σημεία.

Το σχέδιο που αντιπροσωπεύει ένα συγκερασμό πολλών απόψεων που διατυπώθηκαν κατά τις συνομιλίες, αναμένεται να υιοθετηθεί κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των κυβερνητών.

Οι χώρες πρέπει όχι μόνο να υιοθετήσουν ένα νέο παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα αλλά πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι το εφαρμόζουν γρήγορα, τόνισε ο Αμάνο.

«Το σχέδιο προτείνει ταχείες και εμφανείς βελτιώσεις στην πυρηνική ασφάλεια – όχι μόνο καλές προθέσεις- για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην πυρηνική ενέργεια», είπε ο Αμάνο. «Οι πράξεις, όχι τα λόγια, μετρούν», υπογράμμισε.

Αρκετές χώρες εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια ενίσχυση των διεθνών ελέγχων, με πρώτες τις ΗΠΑ, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Αρχικά ο Αμάνο είχε κυρίως προτείνει τη διεξαγωγή ελέγχων σε περίπου 40 πυρηνικές εγκαταστάσεις στον κόσμο, που θα υποδεικνύει η ΙΑΕΑ, και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.

Στο σχέδιο δράσης, ενθαρρύνονται οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς να δέχονται σε «εθελοντική βάση», μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων να πραγματοποιεί μια επιθεώρηση, χωρίς να διευκρινίζεται χρονοδιάγραμμα.

Όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Αμάνο είπε ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα» για μια πιθανή στρατιωτική πλευρά του και κάλεσε την Τεχεράνη να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές.

«Το Ιράν δεν προσφέρει την απαραίτητη συνεργασία», είπε ο Αμάνο.

«Ελπίζω στο εγγύς μέλλον να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση, ώστε όλα τα κράτη μέλη να ενημερώνονται πλήρως».

Λίγο νωρίτερα η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει ότι έλαβε πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες που κάνουν λόγο για επτά ύποπτα ιρανικά σχέδια — μεταξύ τους ο επανασχεδιασμός ενός πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Παράλληλα η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι αναμένει ακόμη σημαντική αύξηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως την προσεχή εικοσαετία, παρότι καταγράφεται μια επιβράδυνση του ρυθμού μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Ο αριθμός των αντιδραστήρων που λειτουργούν στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 90 έως 350 μονάδες έως το 2030, είπε ο Αμάνο.

Σήμερα, λειτουργούν 432 αντιδραστήρες παγκοσμίως.

«Αυτό αντιπροσωπεύει μια συνεχή και σημαντική αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με προηγούμενες προβολές μας».

«Η Κίνα και η Ινδία θα παραμείνουν τα κύρια κέντρα εξάπλωσης», τόνισε.

Όσον αφορά στην καταστροφή στη Φουκουσίμα, ο Ιάπωνας επικεφαλής της ΙΑΕΑ είπε ότι ο κατεστραμμένος πυρηνικός σταθμός είναι σταθερός, έξι μήνες μετά το πυρηνικό δυστύχημα.

Ο Αμάνο πρόσθεσε ότι οι αντιδραστήρες είναι σταθεροί και ότι το πρόγραμμα που εκπονεί η διαχειρίστρια εταιρία Tokyo Electric Power Co για να τεθεί το εργοστάσιο υπό πλήρη έλεγχο με μείωση των θερμοκρασιών των αντιδραστήρων έως τον Ιανουάριο, είναι ρεαλιστικό.

Από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι διαρρέει ραδιενέργεια μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Πηγή:kathimerini.gr

Posted in Διεθνή, Οικολογία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *