Βίαιες ταραχές στο Μπέλφαστ

Βίαιες ταραχές στο Μπέλφαστ

Συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ταραχές που ξέσπασαν χθες, Τρίτη, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν στη γειτονιά Σορτ Στραντ, όπου διαμένουν καθολικοί, ωστόσο ο στόχος των ενόπλων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

Eνας φωτογράφος, ο οποίος εργάζεται για ειδησεογραφικό πρακτορείο, τραυματίστηκε στο πόδι από τα πυρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχτηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην περιοχή. Η αστυνομία υπολογίζει ότι περίπου 700 άτομα συμμετείχαν στις ταραχές την Τρίτη.

Δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται με εγκαύματα.

Εντονη ήταν η αστυνομική παρουσία, ενώ οι δρόμοι αποκλείστηκαν. Πρόκειται για τα πιο σοβαρά επεισόδια που σημειώνονται την τελευταία δεκαετία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι πυροβολισμοί είχαν ξεκάθαρο στόχο τη δολοφονία αστυνομικών. Ζήτησε, μάλιστα, από τους δημοσιογράφους να μείνουν μακριά από τα επεισόδια για τη δική τους ασφάλεια.

Επειτα από μακρά περίοδο ηρεμίας η ένταση στη Βόρεια Ιρλανδία έχει αναβιώσει τους τελευταίους μήνες. Η ένταση τυπικά αυξάνεται τους θερινούς μήνες λόγω της καθιερωμένης παρέλασης της 12ης Ιουλίου των προτεσταντών στους δρόμους του Μπέλφαστ, οι οποίοι γιορτάζουν τη νίκη του Αγγλου Βασιλιά Γουλιέλμου Γ’ έναντι του καθολικού προκατόχου του Ιάκωβου Β’.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *