Καταδίκη της Γαλλίας για αυτοκτονία κρατούμενου τοξικομανούς

Καταδίκη της Γαλλίας για αυτοκτονία κρατούμενου τοξικομανούς

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Γαλλία διότι δεν απέτρεψε αυτοκτονία τοξικομανούς εγκλείστου.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Γαλλία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή επειδή δεν απέτρεψε αυτοκτονία τοξικομανούς κρατουμένου.

Εκδικάζοντας την προσφυγή των αδελφών του Καμέλ Κετρέμπ, ενός τοξικομανούς κρατούμενου που απαγχονίστηκε στο κελί του στις φυλακές Σαντέ, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι το Γαλλικό κράτος είχε αποτύχει στο καθήκον του να δείξει ιδιαίτερη προσοχή και ν’ αποτρέψει την αυτοκτονία ενός ψυχικά ευάλωτου κρατουμένου και καταδίκασε την Γαλλία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.

Επιδίκασε, μάλιστα, αποζημίωση 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη, στις αδελφές του αυτόχειρα, Χουρία Σεργκχαίν το γένος Κετρέμπ και Νούρα Χιάτ, το γένος Κετρέμπ.

Ο Καμέλ Κετρέμπ είχε συλληφθεί για ένοπλη επίθεση εναντίον της συντρόφου του και καταδικάσθηκε σε πενταετή φυλάκιση αλλά, καθ’ όλη την διάρκεια του εγκλεισμού του στις φυλακές, παρουσίαζε αυτοκτονικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις και ήταν υπό την εποπτεία ψυχιάτρων.

Εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς του στις φυλακές, υπέστη απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και του επιβλήθηκε σωρεία πειθαρχικών ποινών και απομόνωση.

Στις 24 Μαΐου 1999, η φρουρά που έκανε γύρο των φυλακών τον βρήκε απαγχονισμένο, να κρέμεται από την εσωτερική πόρτα του κελιού του, από μία ζώνη που «έδενε» με μεταλλική πόρπη.

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *