Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλαν χθες από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενόψει των συναντήσεών τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της για να μπορεί να ελπίζει σε χαλάρωση των όρων του Μνημονίου. Η κ. Μέρκελ ζήτησε από την Αθήνα να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ενώ… μια ιδέα πιο θετικός εμφανίστηκε ο κ. Ολάντ που τόνισε ότι θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας όμως ότι «εξαρτάται από τους Έλληνες να πράξουν ό,τι απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός».
Στις κοινές τους δηλώσεις στην καγκελαρία πριν την έναρξη του δείπνου εργασίας τους, οι δυο ηγέτες εμφανίστηκαν δημοσίως με ενιαία γραμμή στο ελληνικό ζήτημα: Ο Φρανσουά Ολάντ ευθυγραμμίστηκε με αυτούς που επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα υπεσχημένα, ενώ πηγές από το περιβάλλον του σημείωναν ότι «είναι ακόμα νωρίς για παραχωρήσεις προς την χώρα» κι ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των προσπαθειών της Αθήνας στο «μέτωπο» της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αν και λίγες ώρες πριν το τετ-α-τετ Ολάντ-Μέρκελ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είχε δηλώσει ότι (η συνάντηση) «δεν θα αφορά μόνο τη δημοσιονομική εξυγίανση, αν και πρέπει να εμμείνουμε σε αυτό, αλλά και την ανάπτυξη, ο Ολάντ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας. Η Αγκελα Μέρκελ από την πλευρά της επανέλαβε ότι θα περιμένει την έκθεση της τρόικας τον Σεπτέμβριο προτού αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά να δοθεί «λίγος αέρας στη χώρα για να αναπνεύσει».
Δεσμεύσεις
«Είναι σημαντικό για μένα να τηρήσουμε όλοι τις δεσμεύσεις μας και πάνω από όλα να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για να δούμε τα αποτελέσματα. Όμως, θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «αυτός έχει ήδη απαιτήσει πολλά από τον ελληνικό λαό», σε μια έμμεση αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται.
Δύσκολη σχέση
Παρά το κοινό μέτωπο που παρουσίασαν για το θέμα της Ελλάδας, η γλώσσα του σώματος των Μέρκελ-Ολάντ που πρόδιδε αμηχανία (και σε κάποιες στιγμές ψυχρότητα) δεν θύμιζε καθόλου την σύμπνοια και το καλό κλίμα που επικρατούσε στις συναντήσεις της Αγκέλα Μέρκελ με τον προηγούμενο ένοικο των Ηλυσίων Νικολά Σαρκοζί (εξ ου και το παρατσούκλι «Μερκοζί» με το οποίο τους αποκαλούσε ο διεθνής Τύπος). Αντιθέτως, παρέπεμπε σε σημαντικές διαφορές απόψεων που επιχείρησαν να γεφυρώσουν τρώγοντας σούπα με γαρίδες και ρολό βοδινού.
Η ατζέντα της γαλλογερμανικής συνάντησης κορυφής περιλάμβανε πέρα από την Ελλάδα τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της σχεδιαζόμενης παρέμβασής της στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου (και κυρίως την δημιουργία του πανευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών), αλλά και την Συρία. Στόχος, να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ένα σχέδιο φιλόδοξο όχι μόνο λόγω των διαφορετικών συμφερόντων Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά και της ακόμα δύσκολης προσωπικής σχέσης των δυο ηγετών.
Η Les Echos υπενθυμίζει ότι η σχέση Μέρκελ-Σαρκοζί ήταν τόσο στενή, ώστε η καγκελάριος είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τον Ολάντ κατά την προεκλογική περίοδο. Παρά τις στρατηγικές και προσωπικές διαφορές τους, ωστόσο, και οι δυο υπογράμμισαν χθες που προσδίδουν στον γαλλογερμανικό άξονα. «Η φιλία των δυο χωρών βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε ο κ. Ολάντ, ενώ η κ. Μέρκελ είπε ότι με αφορμή τους εορτασμούς για τη Συνθήκη των Ηλυσίων (υπεγράφη το 1963 μεταξύ του Κόνραντ Αντενάουερ και του Στρατηγού Ντε Γκολ) «πρέπει να δούμε πώς θα οικοδομήσουμε το μέλλον της σχέσης των δυο χωρών…».
Κοινή γραμμή
Στις δηλώσεις που έκαναν μαζί οι δύο ηγέτες εμφανίστη- καν δημοσίως με ενιαία γραμμή στο ελληνικό ζήτημα: Ο Φρ. Ολάντ ευθυγραμμίστηκε με αυ- τούς που επιμέ- νουν ότι η Ελλά- δα πρέπει να τηρήσει τα υπεσχημένα, ενώ πηγές από το περιβάλλον του σημείωναν ότι «είναι ακόμα νωρίς για παραχωρήσεις προς τη χώρα».
Δηλώσεις
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – υπουργός Οικονομικών Γερμανίας
Περισσότερος χρόνος δεν θα αποτελούσε λύση
«Θα πρέπει κανείς να δείχνει σεβασμό για την δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας. Χάθηκε πολύς χρόνος με τις διαδοχικές εκλογές. Περισσότερος χρόνος δεν θα αποτελούσε λύση στα προβλήματα και ίσως συνεπάγεται περισσότερα χρήματα».
Φίλιπ Ρέσλερ – υπουργός Οικονομίας Γερμανίας
Οποιος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις, δεν μπορεί να περιμένει τίποτε
«Εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ακόμη ότι όποιος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να περιμένει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Αλλά και μια χρονική παράταση, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα βοηθήσει περισσότερο».
Όλι Ρεν – Επίτροπος Οικονομικών Ε.Ε
Πρόωρο να γίνονται νέες εικασίες για παράταση
«Επί του παρόντος, είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη της οικονομικής προσαρμογής της χώρας».
Γιαν Κις ντε Γιάγκερ – υπουργός Οικονομικών Ολλανδίας
Οχι σε περαιτέρω καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις
«Εάν μιλάμε για περαιτέρω καθυστερήσεις στα μέτρα λιτότητας και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε είμαστε ξεκάθαρα κατά. Λέω στην γερμανική κυβέρνηση ότι το καλύτερο είναι να εμμείνει στη σκληρή της θέση».
Πηγή:imerisia.gr