Η Ελβετία δεν είναι πλέον η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο

Η Ελβετία δεν είναι πλέον η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο

Πανεπιστημιακή μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα αναφέρει ότι η Ελβετία δεν είναι πλέον η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο και καταγράφει διαρκή αύξηση της εγκληματικότητας

Σύμφωνα με την μελέτη εμφανίζεται αύξηση της εγκληματικότητας με σταθερό ρυθμό από το 2004 και μετά, με τις διαρρήξεις, τη βία και τις απειλές σε άνοδο, χάρη στην οποία η Ελβετία έχει φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρότι το 1988 είχε τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ευρώπη. Παραδόξως όμως η εμπιστοσύνη των Ελβετών στις αρχές παραμένει ακλόνητη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης κατόπιν αιτήματος των αστυνομικών υπηρεσιών των καντονιών της χώρας, με παράλληλη δημοσκόπηση σε δείγμα 2000 ανθρώπων για μια περίοδο πέντε χρόνων.

Έτσι τουλάχιστον για τον καθηγητή Μάρτιν Κίλιας, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα στη Βέρνη, ο μύθος “της Ελβετίας ως της ασφαλέστερης χώρας του κόσμου” έχει παρέλθει.

Η αύξηση της εγκληματικότητας εκτιμάται ότι σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα, καθώς όλο και περισσότερες ξένες συμμορίες κάνουν στόχο τους την Ελβετία. Αυτό κατά τον καθηγητή δεν είναι τυχαίο αφού όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά “αν ήμουν μέλος μιας συμμορίας στη Λιόν (στη Γαλλία), θα επέλεγα χωρίς δισταγμό ως στόχο τη Γενεύη”. Διότι πουθενά αλλού ο νόμος και η ποινική διαδικασία είναι τόσο λίγο σκληρές όσο στην Ελβετία, αφού όπως λέει στη χώρα των κούκων ένας διαρρήκτης έχει πολύ λίγες πιθανότητες να προφυλακιστεί, αν συλληφθεί και το ελβετικό ποινικό δίκαιο είχε μεταρρυθμιστεί πριν από μερικά χρόνια, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις φυλακές.

Πηγή:enet.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *