Την Πέμπτη η απόφαση για την Παλαιστίνη

Την Πέμπτη η απόφαση για την Παλαιστίνη

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ελβετία, προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που ανακοίνωσαν πως θα υποστηρίξουν το αίτημα της Παλαιστίνης να αναγνωριστεί ως “κράτος-παρατηρητής” του ΟΗΕ

Στον αντίποδα η Γερμανία ανακοινώνει ότι θα καταψηφίσει, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ. Το δρόμο της αποχής θα ακολουθήσει ως φαίνεται η Βρετανία, ζητώντας εγγυήσεις για μία πιθανή στήριξη της αναβάθμισης καθεστώτος.

Το καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ θα προσφέρει στους Παλαιστίνιους, εκτός από μια μεγάλη διπλωματική νίκη, το μέσο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και κυρίως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ώστε να διεξάγουν εκεί ένα νομικό ανταρτοπόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης την πρόθεση να προσφύγουν στο ΔΠΔ αν αποδειχθεί πως ο Γιάσερ Αραφάτ δηλητηριάστηκε, όπως δήλωσε ο Τάουφικ Τιράουι, ο οποίος προεδρεύει της παλαιστινιακής επιτροπής η οποία ερευνά το θάνατο του ιστορικού ηγέτη.

Οι Παλαιστίνιοι είναι από το 1974 μια “οντότητα παρατηρητής” στον ΟΗΕ. Με το καθεστώς αυτό συμμετέχουν στις συνόδους της Γενικής Συνέλευσης και στις διεθνείς διασκέψεις. Αν γίνουν κράτος παρατηρητής, όπως είναι το Βατικανό, θα εξακολουθήσουν να μην έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στη Γενική

Συνέλευση, να μην μπορούν να προτείνουν αποφάσεις ούτε να θέτουν υποψηφιότητα για αξιώματα στον ΟΗΕ.

Η κύρια ανησυχία του Ισραήλ είναι να δει την Παλαιστίνη να εντάσσεται στο ΔΠΔ. Η ένταξή της δεν θα είναι εντούτοις αυτόματη αλλά θα πρέπει να εγκριθεί από τη Συνέλευση των κρατών μελών, δηλαδή των κρατών που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, που αποτελεί την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ.

Αν γίνει κράτος παρατηρητής, η Παλαιστίνη θα μπορεί επίσης να υπογράψει συμβάσεις του ΟΗΕ για τα κοινωνικά ή πολιτικά δικαιώματα, να συμμετάσχει σε συνθήκες ανοικτές στα κράτη και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, στο οποίο επίσης δεν μπορούν να προσφύγουν παρά κράτη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *