Προσφυγές κατά της αποφυλάκισης Παλαιστινίων

Προσφυγές κατά της αποφυλάκισης Παλαιστινίων

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έφτασαν οι πρώτες προσφυγές κατά της αποφυλάκισης συγκεκριμένων Παλαιστίνιων κρατουμένων σε «αντάλλαγμα» για τον δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, που έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς.

Το δικαστήριο θα εξετάσει εντός της ημέρας τρεις προσφυγές από οικογένειες θυμάτων που σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Ο σκοπός των προσφυγών είναι να σταματήσει αυτή η τρέλλα. Φοβόμαστε ότι ο τρόμος θα κυριαρχήσει πάλι στους δρόμους, ότι θα μας δολοφονήσουν σε εστιατόρια, καφετέριες, τη νύχτα στο κρεβάτι μας, στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία» ανέφερε ένα από άτομα που προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ και του οποίου οι γονείς και τρία αδέλφια σκοτώθηκαν το 2001 μετά από βομβιστική επίθεση σε πιτσαρία.

Οι άλλες δύο οικογένειες που προσέφυγαν στο δικαστήριο έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε βομβιστική επίθεση που έγινε το 2003 σε λεωφορείο στην Χάιφα.

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τα ονόματα των 447 κρατουμένων που θα αφήσει ελεύθερους. Το πρώτα «κύμα» αποφυλακίσεων αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη, ενώ σε μεταγενέστερη φάση προβλέπεται η αποφυλάκιση επιπλέον 550 κρατουμένων.

Στη λίστα των 477 περιλαμβάνονται αρκετοί που έχουν καταδικαστεί για συνέργεια σε βομβιστικές επιθέσεις, και πρόκειται να σταλούν είτε στη Λωρίδα της Γάζας ή να εξοριστούν.

Ανάμεσά στους πιο «διάσημους» κρατούμενους που πρόκειται να αποφυλακιστούν είναι η Αχλάμ Ταμίμι, που εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε τηλεοπτικό σταθμό μέχρι να «στρατολογηθεί» στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Είχε καταδικαστεί σε 16 φορές ισόβια για συνέργεια σε βομβιστικές επιθέσεις.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *