Συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ

Συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ

Επικυρώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τη Χαμάς για την απελευθέρωση χιλίων φυλακισμένων Παλαιστίνιων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Τζιλάντ Σαλίτ.

Τη συμφωνία υπερψήφισαν 26 υπουργοί, ενώ τρεις αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο εθνικιστής υπουργός Εξωτερικών, Αβιντόρ Λίμπερμαν, ήταν ενάντιοι.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πεί ότι ο Γκιλάντ Σαλίτ θα απελευθερωθεί σύντομα.

“Σήμερα η συμφωνία οριστικοποιήθηκε και την υπέγραψαν και οι δύο πλευρές. Φέρνω ενώπιον της κυβέρνησής μου μια συμφωνία, η οποία θα φέρει τον Γκιλάντ σώο και αβλαβή πίσω στο σπίτι του και την οικογένειά του. Αν όλα πάνε βάσει του σχεδίου, ο Γκιλάντ θα γυρίσει στο Ισραήλ τις ερχόμενες μέρες”, δήλωσε μετά την ολοκήρωση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τηλεφώνησε στην οικογένεια του Ισραηλινού στρατιώτη και τους είπε ότι τήρησε την υπόσχεσή του να φέρει πίσω το παιδί τους.

Την ίδια ώρα η οικογένεια Σαλίτ θα μαζέψει τη σκηνή που είχε στήσει έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία ως μέσο άσκησης πίεσης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απελευθέρωση του γιού της, Γκιλάντ, δήλωσε ο πατέρας του στρατιώτη, Νόαμ Σαλίτ.

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς επιβεβαίωσε τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που επιτεύχθηκε με το Ισραήλ.Ο Αμπού Ουμπέιντα δήλωσε στο Ρόιτερς: “Είμαστε στην διαδικασία ολοκλήρωσης των τεχνικών λεπτομερειών για να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός των ημερών”.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, στη συμφωνία προβλέπεται ότι εντός αυτής της εβδομάδας θα απελευθερωθούν 450 κρατούμενοι, ενώ σε δεύτερη φάση, ύστερα από δύο μήνες θα αφεθούν ελεύθεροι άλλοι 550 κρατούμενοι.

Ο 25χρονος σήμερα Γκιλάντ Σαλίτ συνελήφθη από τη Χαμάς το 2006 κι έκτοτε κρατείται όμηρος στη Γάζα.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Λίστα Παλαιστινίων προς αποφυλάκιση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *