Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία

Με αποκλεισμό της κεντρικής οδού της Σόφιας μπροστά από την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βουλγαρίας και με συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Βουλγαρικής Βουλής συνεχίζονται για 32η μέρα οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Οι διαδηλωτές πίνουν, όπως κάθε πρωί τον τελευταίο μήνα, το πρωινό καφέ τους μπροστά από το Κοινοβούλιο και ορισμένοι έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία των οχημάτων μπροστά από Ανώτατο Δικαστήριο όπου αναμένεται να καταθέσει ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, Κάμεν Σιτνίλσκι και ζητούν την παραίτησή του.

Το όνομα του Κάμεν Σιτνίλσκι εμπλέκεται σε σκάνδαλο με ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες μελών του βουλγαρικού Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (VSS) που αποκαλύπτουν άσκηση πιέσεων για το διορισμό του Σιτνίλσκι και άλλων τεσσάρων δικαστών.

Χθες, 31η μέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ο Ίγκορ Σάμποφ, νικητής τηλεοπτικού ριάλιτι σόου σκαρφάλωσε στην καμινάδα του θερμοηλεκτρικού σταθμού Ζεμλιάνε, στη Σόφια, για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του κατά της κυβέρνησης.

Στην περιοχή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, σωστικά συνεργεία και ψυχολόγοι. Ο Ίγκορ Σάμποφ είπε ότι θέλει την παραίτηση της κυβέρνησης και ότι δεν έχει σκοπό να αυτοκτονήσει. Μετά από ώρες με τη βοήθεια σωστικού συνεργείου κατέβηκε από την πλατφόρμα της καμινάδας ύψους 154 μέτρων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά από την έδρα του Συμβουλίου υπουργών και έκαναν πορεία έως τη Βουλή και την Γέφυρα των Αετών.

Στο Πλόβντιβ αστυνομικοί εμπόδισαν τους διαδηλωτές να αποκλείσουν την εθνική οδό στο τμήμα που συνδέει την πόλη με το Σμόλιαν. Οι διαδηλωτές έμειναν στο πλάι του δρόμου για περίπου 30 λεπτά ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του περιφερειάρχη του Πλόβντιβ.

Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία ανήγγειλαν ότι σήμερα θα ξεκινήσουν τη συλλογή υπογραφών για την απομάκρυνση του επικεφαλής της περιφερειακής διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών στο Πλόβντιβ, επιθεωρητή Τόντορ Τσόνοφ για την αυξημένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε όλες τις διασταυρώσεις προς το Ασένοφγκραντ.

Στη Σόφια χθες για 18η μέρα διοργανώθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας έξω από το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν ότι 7.000 πολίτες έχουν υπογράψει ψήφισμα στήριξης της κυβέρνησης με επικεφαλής το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλοι 4.000 ψήφισμα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του προέδρου της χώρας Ρόσεν Πλεβνελίεφ.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *