Αίγυπτος: Φυλάκιση μπλόγκερ που δυσφήμησε το στρατό

Αίγυπτος: Φυλάκιση μπλόγκερ που δυσφήμησε το στρατό

Η ποινή τριετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε από αιγυπτιακό στρατοδικείο σε μπλόγκερ που επέκρινε το στρατό υποδηλώνει ότι η στρατιωτική ηγεσία της χώρας χαράσσει κόκκινες γραμμές στην ελευθερία της έκφρασης, καταγγέλλει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Στην πρώτη δίκη μπλόγκερ στη μετά-Μουμπάρακ εποχή, το στρατοδικείο έκρινε ότι ο 25χρονος Μάικελ Ναμπίλ χρησιμοποίησε «απρεπή γλώσσα» και δυσφήμησε τον αιγυπτιακό στρατό μέσω των κειμένων του blog του (http:www.maikelnabil.com).

Η έκκλησή του για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας θεωρήθηκε ότι είναι πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αιγυπτιακή νεολαία.

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται ότι ο Μάικελ Ναμπίλ συνελήφθη από τις στρατιωτικές αρχές στις 28 Μαρτίου στο σπίτι του στο Κάιρο και ο στρατιωτικός εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον του κατηγορίες για εξύβριση του στρατού και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Οι συνήγοροί του είχαν πληροφορηθεί ότι η απόφαση του στρατοδικείου θα ανακοινωθεί σήμερα, Τρίτη, αλλά τελικά διαπίστωσαν ότι η ετυμηγορία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα χωρίς τη δική τους παρουσία.

Η ποινή τριετούς φυλάκισης, η οποία του επεβλήθη μπορεί να είναι «το μεγαλύτερο πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στην Αίγυπτο από την φυλάκιση του πρώτου μπλόγκερ από την κυβέρνηση Μουμπάρακ για τέσσερα χρόνια το 2007», δήλωσε ο Τζο Στορκ, υποδιευθυντής της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή.

Η επιβολή της ποινής τριετούς φυλάκισης θα είναι οριστική όταν θα επικυρωθεί από τον διοικητή της στρατιωτικής περιφέρειας , αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, η οποία καλεί τον στρατό να αποσύρει όλες τις κατηγορίες εναντίον του Ναμπίλ και να τον αποφυλακίσει άμεσα.

Μετά τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ήταν σε ισχύ επί τρεις δεκαετίες.

Επικεφαλής μέσων ενημέρωσης που θεωρήθηκαν προσκείμενοι στην κυβέρνηση Μουμπάρακ αντικαταστάθηκαν, ενώ διεξάγεται δημόσιος διάλογος για ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η διαφθορά και η κακοδιαχείριση.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη, αλλά δέχεται επικρίσεις από δημοκρατικούς ακτιβιστές που κατηγορούν τις στρατιωτικές αρχές για την κράτηση ειρηνικών διαδηλωτών.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι γνωρίζει την ύπαρξη και το περιεχόμενο επιστολής, η οποία εστάλη στους εκδότες εφημερίδων από το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο, στην οποία αναφέρεται ότι οποιεσδήποτε ειδήσεις, οπτικό υλικό και ανακοινώσεις Τύπου αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις πρέπει να περνούν προηγουμένως από την έγκριση του διευθυντηρίου Υποθέσεων Ηθικής και από τις στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

«Κρατικοί θεσμοί, ανάμεσά τους και ο στρατός, δεν πρέπει ποτέ να θεωρούν εαυτούς υπεράνω κριτικής» προειδοποίησε ο Τζο Στορκ. «Μόνο μέσω της δημοσιοποίησης των καταχρήσεων και της εφαρμογής μέτρων πλήρους απόδοσης ευθυνών μπορεί η Αίγυπτος να ελπίζει σε μία μετάβαση απαλλαγμένη από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παρελθόντος».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *