Ίχνη ραδιενέργειας «έφτασαν» στη Μόσχα

Ίχνη ραδιενέργειας «έφτασαν» στη Μόσχα

Η ρωσική εταιρεία Radon, που ειδικεύεται στην ανίχνευση και την αντιμετώπιση της ραδιενέργειας, ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι στη Μόσχα ανιχνεύθηκαν ίχνη ραδιενέργειας που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Από τις 23 Μαρτίου, καταγράψαμε ραδιενέργεια τα χαρακτηριστικά της οποίας συμπίπτουν με τη ραδιενέργεια που διαρρέει σε συνθήκες πυρηνικού ατυχήματος», είπε.

Πρόκειται για ιώδιο-131, καίσιο-134, καίσιο 137 και τελούριο-132, διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής Όλεγκ Πόλσκι.

«Τα ισότοπα δείχνουν ότι πρόκειται για μία διαδικασία που συνδέεται με το δυστύχημα της Φουκουσίμα, αλλά τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο».

Ίχνη ραδιενέργειας, επίσης σε επίπεδα που θεωρούνται ακίνδυνα για την υγεία ανιχνεύθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα.

Τα ίχνη ραδιενέργειας που εντοπίσθηκαν στη Μόσχα, στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας, είναι αντίστοιχα με τα ίχνη που εντοπίσθηκαν στη δυτική Ευρώπη και έχουν κάνει τον γύρο της Γης μεταφερόμενα με τη βοήθεια των ανέμων.

Η Ρωσία απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα τις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από τέσσερις περιοχές της Ιαπωνίας που επλήγησαν από τη ραδιενέργεια που διαρρέει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *