Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το επόμενο 6μηνο βλέπει η Citigroup

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το επόμενο 6μηνο βλέπει η Citigroup

Πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμα και μέσα στους επόμενους έξι μήνες, προβλέπει η πλέον «μαύρη» έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον τμήμα αναλύσεων του αμερικανικού κολοσσού Citigroup.

Όπως αναφέρει η έκθεση του επενδυτικού οίκου υπάρχουν πιθανότητες 90% η Ελλάδα να βγει από το ευρώ εντός των επόμενων έξι μηνών, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και την περίοδο Σεπτεμβρίου – Oκτωβρίου εάν η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από την τρόικα καταδείξει πως το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει εκτροχιαστεί.

Σε προηγούμενη έκθεσή της στα μέσα Ιουλίου, η Citigroup έκανε λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, δίνοντας πιθανότητες 50% με 75%, και εκτιμώντας ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν άλυτα

Σήμερα η Citigroup, δίνει στην Ελλάδα πιθανότητα παραμονής στην ευρωζώνη, μόλις 10%!

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε πιθανό ότι η Ελλάδα θα βγει από τη ζώνη του ευρώ, θα συμβεί δηλαδή το λεγόμενο Grexit, τους επόμενους 12 έως 18 μήνες σε ποσοστό 90% και, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, νομίζουμε ότι είναι ολοένα και πιο πιθανό η έξοδος αυτή να συμβεί τους επόμενους 6 μήνες περίπου, πολύ πιο πιθανόν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα», αναφέρει το κείμενο του Μάικλ Σόντερς, αναλυτής του επενδυτικού κολοσσού.

Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι «ο ακριβής μηχανισμός υπό τον οποίο η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ δεν είναι σίγουρος. Ίσως υπάρξει για κάποια αποχή όσον αφορά την τραπεζική κίνηση ή μαζικές εκροές καταθέσεων από την Ελλάδα, ή πιο αυστηρούς όρους στις τραπεζικές συναλλαγές, απέναντι στην χώρα μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παύση εγγύησης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΕ κλπ».

Η Citigroup προβλέπει ότι «το ελληνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 60%, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό τα έτη 2013 έως 2016, αλλά το πόση αναμένεται να είναι η πτώση του εθνικού νομίσματος είναι ασαφές». Δηλαδή τοποθετεί την αξία ενός νέου εθνικού νομίσματος σε πρώτη φάση περίπου στο 40% της σημερινής αξίας του ευρώ, περίπου 145 παλαιές δραχμές.

Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι «υπάρχει πιθανότητα να καταφέρει η Ελλάδα να πάρει τη θετική αξιολόγηση της Τρόικας το Σεπτέμβριο» και να πάρει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρω.

Αλλά προεξοφλούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η χρηματοδότηση το Δεκέμβριο, καθώς θα είναι αρνητική η αξιολόγηση της Τρόικας.

Προβλέπει λοιπόν, ασύντακτη ελληνική χρεοκοπία τοn Δεκέμβριο, λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από την τρόικα, παύση της εγγύησης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, άρα της τραπεζικής δανειοδότησης, άρα έλλειψη ρευστότητας και αναγκαστική έξοδο από το ευρώ.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *