Η πιο ανόητη απόφαση η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

«Πρέπει να αλλάξουν τα πάντα στο ελληνικό μνημόνιο και να συμπεριληφθεί σε αυτό η στρατηγική προώθησης της ανάπτυξης» τονίσε ο Ζαν Πολ Φιτουσί καθηγητής Οικονομικών, σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων της Γαλλίας σε συνέντευξή του στη Realnews.

Χαρακτηρίζει «ανόητους» όσους μιλούν εντός και εκτός Ελλάδας για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριφέρονται, εν ολίγοις, ως «παράλυτοι», όσον αφορά στη λήψη άμεσων και κρίσιμων αποφάσεων.

«Πριν από δύο χρόνια είχα πει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα κάποιες αποφάσεις που θα δείχνουν αλληλεγγύη, η κρίση θα χτυπήσει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ… Χωρίς αυτή, η κρίση θα μεταδοθεί σαν αρρώστια στις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ενα από τα προβλήματα της Ευρώπης είναι η «παράλυση» στις αποφάσεις και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία αξιόπιστη απόφαση για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, για να μην αναφερθώ στην κρίση που έχει προκύψει σήμερα» σημειώνει.

Στο ερώτημα με ποιον τρόπο μπορεί να επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη ο κ. Φιτουσί απαντά:

«Πριν από το ευρώ, η Ευρώπη χαρακτηριζόταν από επαναλαμβανόμενες κρίσεις στην αγορά. Με το ευρώ δεν υπήρχε πλέον περιθώριο για κερδοσκοπία στα διαφορετικά νομίσματα και τα επιτόκια μειώθηκαν δραματικά. Πήρε δέκα χρόνια στις αγορές για να καταλάβουν ότι υπάρχει περιθώριο για μία άλλου είδους κερδοσκοπία, στα δημόσια χρέη, στους τίτλους δηλαδή των κρατικών ομολόγων. Η κερδοσκοπία αυτή συνεχίζεται λόγω της κακής πολιτικής, της γενικής λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κερδοσκοπία και, για να γίνει αυτό, είναι προφανές ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο ομόλογο, όπως δημιουργήσαμε ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρωομόλογο. Με το ευρωομόλογο καμία χώρα δεν θα δανείζεται ακριβά. Τα επιτόκια θα είναι χαμηλά, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Επίσης, πρέπει να επιτραπεί στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά. Είναι απλά πράγματα αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση».

«Χρειάζεται πολύς χρόνος για να υιοθετηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή τα πακέτα ανάπτυξης. Στην Ευρώπη πρέπει να ενεργεί κανείς άμεσα. Το να ενεργείς άμεσα σημαίνει να επενδύεις άμεσα. Επίσης, το πακέτο ανάπτυξης σημαίνει επενδύσεις, ενώ με τα μέτρα λιτότητας δεν υπάρχουν πόροι για επενδύσεις. Θέλω, λοιπόν, κάποιος να μου εξηγήσει τι νόημα έχει να υπάρχει ένα πακέτο ανάπτυξης μαζί με ένα πακέτο λιτότητας. Μπορούν να συνδυαστούν μόνο με υποκριτικό τρόπο» υπογραμμίζει.

Στο ερώτημα αν πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για την Ελλάδα, λέει ότι «όλο το πρόγραμμα πρέπει να τεθεί προς επαναδιαπραγμάτευση. Τα πάντα. Όλα πρέπει να συμπληρωθούν με ένα πακέτο ανάπτυξης που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επενδύσει αμέσως».

«Δεν ζητάω μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, ζητάω άμεσες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Έμφαση στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Βεβαίως, πρέπει να έχετε εύρυθμο φορολογικό σύστημα, που δεν θα επιτρέπει τη φοροδιαφυγή. Πρέπει, επίσης, να μειώσετε τα επιτόκια, αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε τη βοήθεια της ΕΚΤ και των ευρωομολόγων».

Θεωρείτε πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;

«Θα ήταν η πιο ανόητη απόφαση που η ευρωζώνη ή η Ελλάδα μπορούσαν να πάρουν. Γιατί υπάρχει κάτι που είναι σαφές στις αγορές: Εάν ενεργήσεις με τρόπο που θα τις κάνει να πιστέψουν ότι ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον ένα στέρεο οικοδόμημα, ολόκληρη η ζώνη του ευρώ θα καταρρεύσει. Από τη στιγμή που επικρατήσει αυτή η ιδέα, όλα μπορούν να συμβούν. Θα κοστίσει πολύ περισσότερο η έξοδος της Ελλάδα -τρισεκατομμύρια ευρώ-, γιατί θα προκαλέσει κερδοσκοπία σε μεγάλη κλίμακα στην επόμενη χώρα. Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, να είστε σίγουροι ότι κι άλλη χώρα θα αναγκαστεί να φύγει, και πάλι από την αρχή. Αυτό θα δημιουργήσει νέα πορεία προς τη λιτότητα και θα αποτελέσει την καταστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Πηγή: Real.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *