Ένταση στους δρόμους της Υεμένης

Ένταση στους δρόμους της Υεμένης

Ένταση επικράτησε χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις απαιτώντας την αποπομπή του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, μετέδωσαν αραβικά δορυφορικά δίκτυα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έκλεισαν όλους τους δρόμους προς την πρωτεύουσα για να αποτρέψουν επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και ένοπλους υποστηρικτές του προέδρου Σάλεχ. «Ο λαός θέλει να πορευτεί στο (προεδρικό) παλάτι», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Προσπαθώντας να αποφύγουν μια απευθείας αναμέτρηση με τους οπαδούς του Σάλεχ, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να κάνουν πορεία στο βόρειο τμήμα της Σαναά, που τελεί υπό τον έλεγχο μιας μονάδας του στρατού ο διοικητής της οποίας προσχώρησε στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το αλ Αραμπίγια, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με πιστούς στον Σάλεχ όταν προσέγγισε μια περιοχή κοντά σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δύο από πυρά, είπαν διοργανωτές των κινητοποιήσεων στο δίκτυο.

Από το Σάββατο, στη Σαναά έχει σημειωθεί μαζική ανάπτυξη στρατευμάτων, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων έχουν κλείσει.

Η αντιπολίτευση καλεί τους υποστηρικτές της να κλιμακώσουν τις διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στη Σαουδική Αραβία, όπου αναρρώνει μετά την επίθεση του Ιουνίου, κι αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι διαδηλώσεις στην Υεμένη με αίτημα την αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία διαρκούν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν επίσης χθες στην Τάιζ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Αργά το Σάββατο, τρεις υεμενίτες στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στην πόλη Άντεν.

Επίσης το Σάββατο, το Al Jazeera μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις σημειώνουν «πρόοδο» στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν τη Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν. Περίπου 12 σοροί ισλαμιστών εξτρεμιστών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο κοντά στην πρωτεύουσα, ανέφερε το αλ Τζαζίρα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 300 ισλαμιστές έχουν σκοτωθεί στην Αμπιάν από τον Μάιο, όταν εξαπέλυσαν επίθεση και έθεσαν την περιοχή υπό τον έλεγχό τους.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *