Ένταξη –υπό επιτήρηση- η Κροατία

Ένταξη –υπό επιτήρηση- η Κροατία

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής (23 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας πριν το τέλος του μήνα. Ωστόσο, η Ολλανδία ασκεί πιέσεις στην ΕΕ για την εισαγωγή ενός μηχανισμού επιτήρησης μετά την ένταξη μέχρι να ενταχθεί και στο χώρο του Schengen, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.

Ένα από τα λιγότερο αμφιλεγόμενα ζητήματα της συνόδου φαίνεται να είναι η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας, μια χώρα σχετικά αναπτυγμένη σε σύγκριση ακόμα και με κάποιες νεοεισελθούσες ώρες στην ΕΕ, και η οποία καθυστέρησε λόγω του πολέμου μετά την πτώση της Γιουγκοσλαβίας.

Το πιο δύσκολο κεφάλαιο για την Κροατία είναι αυτό «Της δικαιοσύνης και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων». Ένα σημαντικό μέρος αυτού του κεφαλαίου είναι η συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η Κροατία πρέπει να κλείσει ακόμα 3 κεφάλαια: Την πολιτική ανταγωνισμού, τις διατάξεις για τα οικονομικά και τον προϋπολογισμό και τα Άλλα Θέματα, που είναι τεχνικής φύσης.

Το σχέδιο των συμπερασμάτων που ήρθε στα χέρια της EurActiv αναφέρει:

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία έχουν φθάσει στο τελικό τους στάδιο. Η τρέχουσα εξέταση των εναπομεινάντων κεφαλαίων από το Συμβούλιο διεξάγεται με πλήρη σεβασμό των αυστηρών προϋποθέσεων και των διαπραγματευτικών πλαισίων. Υπό το φως της προόδου που έχει γίνει και τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Κροατία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011 στη βάση των πρόσφατων θέσεων που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την Επιτροπή, αποσκοπώντας στην υπογραφή της τελικής ένταξης πριν το τέλος του έτους.»

Διπλωματική μάχη

Ωστόσο πίσω από τις λέξεις, κρύβεται μια διπλωματική διαμάχη αναφορικά με την επιβολή μηχανισμού επιτήρησης στην Κροατία, μια ιδέα που υποστηρίζεται από Γαλλία και Ολλανδία. Η Επιτροπή και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ τάσσονται ενάντια στην επιτήρηση της Κροατίας μετά την ένταξή της στην ΕΕ. Παρόμοιοι μηχανισμοί επιτήρησης έχουν επιβληθεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία και έχουν φέρει λίγα αποτελέσματα, λένε διπλωμάτες που επιμένουν ότι η «ήπια πίεση» της ΕΕ λειτουργεί καλύτερα στην προενταξιακή περίοδο.

Ωστόσο, ένας «πρόσθετος μηχανισμός» επιτήρησης των κροατικών δεσμεύσεων στο τέλος των διαπραγματεύσεων φαίνεται να μην βρίσκει αντίθετη την Κροατία.

Μιλώντας στο Λουξεμβούργο την περασμένη Δευτέρα (20 Ιουνίου) ο ΥΠΕΞ της Κροατίας Gordan Jandrokovic τόνισε ότι η Κροατία δε φοβάται καμία επιτήρηση, σχετικά με τις λεπτομέρειες για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ των κρατών μελών.

«Θεωρούμε ότι η επιτήρηση θα μας δώσει επιπλέον κίνητρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιτήρηση βρίσκεται κάτω από το επίπεδο επιτήρησης που εφαρμόστηκε σε άλλα κράτη μέλη, που είναι απτή απόδειξη του πόσο εμπιστεύεται η ΕΕ την Κροατία», τόνισε.

Ωστόσο, η EurActiv έμαθε ότι η Ολλανδία επιμένει στην επιβολή του μηχανισμού επιτήρησης στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, μέχρι να ενταχθεί η χώρα στο χώρο του Schengen.

«Νέο μομέντουμ για τα Δυτικά Βαλκάνια»

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σημειώνουν επίσης ότι το κλείσιμο των κροατικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων φέρει «ένα νέο μομέντουμ για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Αξιοσημείωτο είναι δεν αναφέρεται καθόλου η Τουρκία. Τα άλλα κράτη που έχουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας είναι το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ, της οποίας η διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω του προβλήματος της ονομασίας με την Ελλάδα. Η Σερβία αναμένεται να είναι η επόμενη χώρα που λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, ωστόσο οι σχέσεις της με το Κόσσοβο φαίνεται να αποτελούν παράγοντα κινδύνου.

Παραμένει ασαφές εάν το Κόσσοβο, η Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό το νέο μομέντουμ καθώς όπως λένε οι διπλωμάτες, «έχουν έλλειψη πολιτικής ωριμότητας».

Πηγή:euractiv.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *