Αίτημα της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Αίτημα της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, επέδωσε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, αίτημα για την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον Οργανισμό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο Αμπάς συναντήθηκε με τον Μπαν στην έδρα του ΟΗΕ για να του παρουσιάσει το επίσημο αίτημα των Παλαιστινίων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Έπειτα από αυτή τη συνάντηση ο Αμπάς αναμένεται να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα ο Αμπάς παρέδωσε έναν λευκό φάκελο με το χρυσό έμβλημα των Παλαιστινίων στον Μπαν. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες έκαναν χειραψία και ακολούθησε μία σύντομη συνομιλία μεταξύ τους.

Ο Μπαν θα προωθήσει το αίτημα των Παλαιστινίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφού βεβαιωθεί ότι όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες πληρούν τους όρους για ένταξη στον ΟΗΕ.

Αμέσως το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «λυπάται» για το αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Λυπούμαστε για το διάβημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκίντι Σμέρλινγκ, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου,. «Πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος προς μία πραγματική ειρήνη περνά μέσω των διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών πράξεων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ πλήθη Παλαιστινίων συγκεντρώθηκαν σήμερα στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης την ώρα που ο Αμπάς συναντώταν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας στο κέντρο της Ραμάλας, στη Ναμπλούς, τη Χεβρώνα και την Ιεριχώ, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Αμπάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι «υπονόμευσε τις προσπάθειες για ειρήνη»

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες για ειρήνη» εδώ και ένα χρόνο, στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Όλες οι προσπάθειες από διάφορες πλευρές διεθνώς υπονομεύτηκαν από τις θέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης που κατέστρεψαν τις ελπίδες που γεννήθηκαν με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο», τόνισε.

Ο Αμπάς είπε επίσης ότι ο ισραηλινός εποικισμός «καταστρέφει» τη λύση για δύο κράτη.

«Η πολιτική αυτή καταστρέφει τις πιθανότητες μιας λύσης δύο κρατών, που αποτελεί το αντικείμενο μιας διεθνούς συναίνεσης, και προειδοποιώ: αυτή η πολιτική του εποικισμού απειλεί επίσης τη δομή, την ίδια την ύπαρξη της Παλαιστινιακής Αρχής», σημείωσε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε «έτοιμος να επιστρέψει αμέσως στις διαπραγματεύσεις», με βάση τις γραμμές των συνόρων του 1967 και ένα πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού.

«Δεν επιδιώκουμε να απομονώσουμε ή να απονομιμοποιήσουμε το Ισραήλ», τόνισε.

Ο Αμπάς πρόσθεσε στη συνέχεια ότι υπέβαλε «το αίτημα ένταξης της Παλαιστίνης, με βάση τις γραμμές των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967 με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του» στον γενικό γραμματέα Μπαν Κι- μουν.

«Υπέβαλα στον γγ Μπαν Κι-μουν το αίτημα για ένταξη ως πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών της Παλαιστίνης με βάση τις γραμμές των συνόρων της 4 Ιουνίου 1967 με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», διευκρίνισε ο Αμπάς στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κουνώντας το έγγραφο αυτό κάτω από εκκωφαντικά χειροκροτήματα.

Σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ καλούν τους Παλαιστίνιους οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να επαναλάβει τις «απευθείας διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ, παρά το αίτημα ένταξης του κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.

«Όταν όλες οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν σήμερα, πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι ο μόνος δρόμος προς τη δημιουργία ενός κράτους περνάει από τις απευθείας διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω άλλων πιο σύντομων δρόμων.

Xαμάς: Aνούσια η ομιλία του Αμπάς

Το κίνημα της Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, επέκρινε την ομιλία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για την ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντας την «ανούσια».

«Η ομιλία του Αμπάς ήταν μια συναισθηματική ομιλία η οποία, αν κατάφερε να παρουσιάσει τα δεινά των Παλαιστινίων, δεν έδειξε τα μέσα αντιμετώπισης της ισραηλινής κατοχής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Πηγή: kathimerini.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *