Ιντερπόλ: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καντάφι

Ιντερπόλ: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καντάφι

Εντάλματα σύλληψης εις βάρος του Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντάλα αλ-Σενούσι ανακοίνωσε ότι εξέδωσε η Ιντερπόλ.

Χθες, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είχε απευθύνει έκκληση στον οργανισμό για τη σύλληψη των τριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ένας φυγάς του οποίου η χώρα καταγωγής και το ΔΠΔ επιθυμούν να συλληφθεί και να λογοδοτήσει για τις σοβαρές ποινικές κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Ρόναλντ Νομπλ.

Εν τω μεταξύ, νέα ομάδα 14 αξιωματούχων του καθεστώτος του Καντάφι, περιλαμβανομένου του στρατηγού Αλι Κάνα, ενός Τουαρέγκ ο οποίος ήταν άλλοτε ένας από τους στενούς συνεργάτες του συνταγματάρχη και επικεφαλής της στρατιάς του νότου, βρίσκονται στη βόρεια πόλη Αγκαντέζ του Νίγηρα, ανέφεραν σήμερα πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της αφρικανικής χώρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι στην ομάδα περιλαμβάνονται τέσσερις κορυφαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους δύο στρατηγοί. Η ταυτότητα του άλλου στρατηγού δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου στην Αγκαντέζ δήλωσε πως οι τέσσερις πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη το οποίο ανήκει στον Καντάφι.

«Η ομάδα έφθασε με τέσσερα οχήματα με τετρακίνηση το απόγευμα της Πέμπτης», δήλωσε μια από τις πηγές, προσθέτοντας πως συνοδεύονταν από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του Νίγηρα.

Η άφιξη της ομάδας ακολουθεί εκείνη του Μανσούρ Ντάο, ενός ανώτερου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας του Καντάφι, που πέρασε στο έδαφος του Νίγηρα με μια οχηματοπομπή την Δευτέρα.

Η Νιαμέι έχει αναφέρει ότι επέτρεψε στους Λίβυους να περάσουν στο έδαφος του Νίγηρα για ανθρωπιστικούς λόγους, όμως δέχεται πιέσεις από την διεθνή κοινότητα να παραδώσει τους πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος Καντάφι που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *