Άι Γουεϊγουέι

Ο Άι Γουεϊγουέι είναι ο «πιο ισχυρός καλλιτέχνης στον κόσμο»

Το έγκυρο βρετανικό περιοδικό ArtReview, που ειδικεύεται σε ζητήματα Τέχνης, ανακήρυξε τον παγκοσμίου φήμης Κινέζο καλλιτέχνη, Άι Γουεϊγουέι ως «τον πλέον ισχυρό καλλιτέχνη στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

«Η επιλογή του κ. Άι βασίστηκε τόσο στο έργο του, όσο και στην ακτιβιστική του δράση», τόνισε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Μαρκ Ρίπολτ, προσθέτοντας ωστόσο πως «η επικράτησή του δεν βασίστηκε σε πολιτικά κριτήρια», παρά τους ισχυρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης πως η επιλογή του κ. Άι ήταν «πολιτικά μεροληπτική».

«Οι ενέργειες του Κινέζου καλλιτέχνη έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς συνάδελφους του να πιστέψουν πως ένας δημιουργικός άνθρωπος μπορεί να εργαστεί και έξω από τους προνομιακά περιορισμένους τοίχους μιας γκαλερί ή ενός μουσείου» καταλήγει ο Μ.Ρίπολτ.

Ο 53χρονος Άι Γουεϊγουέι, γνωστός για τον ενεργό ρόλο του στον σχεδιασμό του σταδίου «Η Φωλιά του Πουλιού» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου στις 3 Απριλίου 2011, ως ύποπτος για οικονομικά εγκλήματα.

Ωστόσο, η οικογένειά του θεωρούσε οποιαδήποτε κατηγορία ως ένα «αβάσιμο πρόσχημα», που στοχεύει απλώς και μόνο στη φίμωσή του, αφού ο Άι Γουεϊγουέι έχει καταγγείλει ανοιχτά την έλλειψη των βασικών ελευθεριών στη χώρα του και επέκρινε το καθεστώς -μεταξύ άλλων- για την φονική κατάρρευση σχολείου κατά το σεισμό του Σετσουάν το 2008, για το σκάνδαλο με το μολυσμένο γάλα.

Η σύλληψη και η κράτησή του προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων στο εξωτερικό, ενώ δυτικοί ηγέτες κάλεσαν την Κίνα να σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τελικά, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο καλλιτέχνης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση «λόγω της καλής συμπεριφοράς του επειδή ομολόγησε τα εγκλήματά του, αλλά και λόγω μιας χρόνιας ασθένειας από την οποία πάσχει», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Πεκίνου.

Πριν ένα μήνα, ο αντικαθεστωτικός καλλιτέχνης εξαπέλυσε ξανά, στην πρώτη του συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του, έναν νέο, δριμύ φιλιππικό ενάντια στο κινεζικό κράτος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανεξέλεγκτη διαφθορά, ενώ αποκάλεσε το Πεκίνο «πόλη της βίας» και τόνισε ότι οι κινεζικές αρχές «αρνούνται από τους πολίτες τα βασικά τους δικαιώματα».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *