Nova, ΕΡΤ εναντίον ΣΚΑΙ και στη μέση το ποδόσφαιρο

Nova, ΕΡΤ εναντίον ΣΚΑΙ και στη μέση το ποδόσφαιρο

Λίγο καιρό μετά την πρώτη δικαστική απόφαση σε προσφυγή της συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova ενάντια στο ΣΚΑΙ για τη μετάδοση στιγμιοτύπων των αγώνων της Super League, η Forthnet καταθέτει εκ νέου αγωγή κατά του τηλεοπτικού σταθμού του Νέου Φαλήρου. Η πρώτη υπόθεση χάθηκε για την συνδρομητική τηλεόραση και η έναρξη του πρωταθλήματος στο τέλος Αυγούστου, αποκτά σασπένς και έντονο παρασκήνιο.

Η Νοva επιμένει πως η τηλεόραση του ΣΚΑΙ συμπεριφέρεται ως “πειρατής”, το κανάλι από τη δική του πλευρά υποστηρίζει πως έχει το νόμιμο δικαίωμα να προβάλλει τα στιγμιότυπα των αγώνων ποδοσφαίρου Σαββάτου και Κυριακής ως και 90 δεύτερα ανά αγώνα.

Η υπόθεση έχει μεγάλο παρελθόν και έντονες στιγμές στις σχέσεις των δυο τηλεοπτικών εταιρειών. ΗForthnet με τη δεύτερη αγωγή της κατά του ΣΚΑΙ ζητά το ποσό των 4.169.000 ευρώ ωςε αποζημίωση. Εναντίον του ΣΚΑΙ στο μεταξύ προσέφυγε και η ΕΡΤ για τη μετάδοση στιγμιοτύπων των αγώνων της Ξάνθης, διεκδικώντας από την τηλεόραση και το site του Νέου Φαλήρου το ποσό των 410.00 ευρώ.

Τι υποστηρίζει η Forthnet
Στην πολυσέλιδη αγωγή της η Forhnet επιχειρεί να διαχωρίσει τα εμπορικά στιγμιότυπα από τα αγωνιστικά τρίλεπτα κάθε αγωνιστικής. Τα πρώτα υποστηρίζει πως είναι αποκλειστικής εκμετάλλευσης της Forthnet, με βάση τη σύμβαση κεντρικής διαχείρισης με τη SuperLeague, ενώ τα άλλα είναι συνολικής διάρκειας 3 λεπτών και παραχωρούνται δωρεάν. Η εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης επιχειρεί από την πλευρά της, τον προσδιορισμό των δύο εννοιών.

Ως «Στιγμιότυπα Αγώνα» ή αλλιώς «Εμπορικά Στιγμιότυπα” θεωρεί “το οπτικοακουστικό υλικό που απαρτίζεται από τις εξ αντικειμένου πλέον ενδιαφέρουσες φάσεις ενός Αγώνα, και είναι ελάχιστης διάρκειας τουλάχιστον ενός 1 λεπτού και μεγίστης διάρκειας έως 5 λεπτών ανά Αγώνα. Αντίθετα, «τα «Αγωνιστικά Τρίλεπτα» αφορούν σε «οπτικοακουστικό μαγνητοσκοπημένο υλικό εκ του συνόλου των Αγώνων κάθε Αγωνιστικής Κανονικής Περιόδου, κάθε Αγωνιστικής Playoff και Αγωνιστικής playout, το οποίο θα έχει συνολική διάρκεια από όλους τους Αγώνες της κάθε Αγωνιστικής μέχρι 3 λεπτά, κατά την έννοια του άρθρου 84 παρ. 3 Ν. 2725/1999.

Η Forthnet είναι αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη και είναι σε επικοινωνία και με τη διοίκηση του BSkyB στη Μεγάλη Βρετανία, για την αναζήτηση της διεθνούς πρακτικής στο θέμα των στιγμιότυπων, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει κι από την ΕΡΤ

Η πρώτη δικαστική απόφαση
Ο ΣΚΑΙ από τη δική του πλευρά δείχνει την πρώτη δικαστική μάχη που κέρδισε. Σύμφωνα με αυτήν μπορεί να μεταδίδειαπό τη νέα σεζόν τα στιγμιότυπα των αγώνων της SuperLeague τα δικαιώματα των οποίων έχει η Forthnet. Το Πρωτοδικείο Πειραιά, με την 1301/ 2012 απόφασή του απέρριψε τη σχετική αίτηση που κατέθεσε η Forhnet Media Holdings (nova) σε βάρος της «Ειδήσεις Ντοτ Κομ» (ΣΚΑΙ) που ζητούσε να απαγορευτεί η χωρίς άδεια μετάδοση των στιγμιότυπων κατά τη διάρκεια της αθλητικής εκπομπής του καναλιού του Φαλήρου. Υπέρ της Forthnet άσκησαν παρέμβαση στη δίκη η SuperLeague και η ΠΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Το Πρωτοδικείο Πειραιά ωστόσο δέχθηκε τη γνωμοδότηση του καθηγητή Νομικής Θεόδωρου Μαρίνου και έκρινε πως τα στιγμιότυπα που μετέδιδε η εκπομπή ΣΚΑΙ Goal τηρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Έχουν δηλαδή διάρκεια 90΄΄ ανά αγώνα «γίνονται στο πλαίσιο γενικής αθλητικής ειδησεογραφίας» και στην αναμετάδοση αποσπασμάτων της SuperLeague’ όπου υπάρχει το λογότυπο της nova. Επιπλέον το δικαστήριο διαπίστωσε πως η Forthnet δεν είχε θέσει ζήτημα εύλογης αποζημίωσης.

Η απόφαση σημειώνει πως «τα 90 δευτερόλεπτα για την αναμετάδοση σύντομων αποσπασμάτων για κάθε αγώνα χωριστά από τους οκτώ του ελληνικού πρωταθλήματος, σε σύνολο 90 λεπτά αγώνα «είναι πολύ μικρός χρόνος». Και» για αυτό δεν είναι ικανός να θίξει ούτε τον πυρήνα του δικαιώματος της Forthnet που αφορά τη ζωντανή μετάδοση ολόκλήρων των αγώνων από τα συνδρομητικά της κανάλια καθώς και την απεριόριστη μετάδοση στιγμιότυπων των αγώνων αυτών ούτε και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για την εταιρεία από το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων».

Τι ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Παροχή Υπηρεσιών Οπτικοακουστικών Υπηρεσιών. Το Πρωτοδικείο Πειραιά κρίνει πως οι αγώνες της SuperLeague είναι γεγονότα μείζονος σημασίας, συνεπώς υπάρχει πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 109/2010. Σε αυτό βασίζεται και ο γενικός εισαγγελέας Yves Bot στην υπόθεση Sky Sports Austria –ORF που κρίνει πως τα δίκτυα δεν πρέπει να πληρώνουν επιπλέον ποσά για την αναμετάδοση στιγμιότυπων στους κατόχους των αποκλειστικών δικαιωμάτων.

Ο γενικός εισαγγελέας έκρινε πως δικαιολογείται ο περιορισμός της αποζημιώσεως που οφείλεται από τηλεοπτικό σταθμό για να είναι σε θέση να μεταδίδει σύντομα αποσπάσματα γεγονότων μεγάλου ενδιαφέροντος για το κοινό, όπως τα στιγμιότυπα των ποδοσφαιρικών αγώνων. Ο περιορισμός αυτός κρίνει πως καθιερώνει μια ορθή ισορροπία μεταξύ των διαφόρων διακυβευόμενων θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύουν βέβαια το Δικαστήριο, αλλά αποτελούν μια νομική λύση για την απόφαση θα εκδοθεί αργότερα.

Στην Αυστρία η Sky μεταδίδει, μέσω δορυφόρου το κωδικοποιημένο ψηφιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Sky Sport Austria» μέσω δορυφόρου. Η εταιρία αυτή απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα μεταδόσεως επί του αυστριακού εδάφους ορισμένων ποδοσφαιρικών αγώνων της UEFA Europa League κατά τις περιόδους 2009 -2012, έναντι πολλών εκατομμύριων ευρώ. Κατόπιν αίτησή του αυστριακού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η αυστριακή ρυθμιστική αρχή σε θέματα επικοινωνίας, KommAustria, αποφάσισε, τον Δεκέμβριο του 2010, ότι η Sky υποχρεούται να χορηγήσει στον ORF το δικαίωμα μεταδόσεως σύντομων αποσπασμάτων για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της UEFA Europa League στους οποίους μετέχουν αυστριακές ομάδες. Επιπλέον ο ORF έπρεπε να καταβάλει στην Sky αποζημίωση μη υπερβαίνουσα τα έξοδα προσβάσεως στο δορυφορικό σήμα τα οποία, εν προκειμένω, ήσαν μηδενικά.

Έως 90’’ τα αποσπάσματα
Η επί της ουσίας «δωρεάν μετάδοση των στιγμιότυπων, έχει κάποιες προυποθέσεις σύμφωνα με την εισήγηση. Ο γενικός εισαγγελέας δέχεται πως η επίμαχη διάταξη στην οδηγία για τις «Οπτικοακουστικές Υπηρεσίες» πλήττει τους κατόχους των δικαιωμάτων διότι δεν τους δίνει το δικαίωμα να προσδιορίζουν ελεύθερα την τιμή τους κόστους των στιγμιότυπων. Για αυτό και σε αντιστάθμισμα «τα παρασχεθέντα αποσπάσματα δύνανται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικώς σε <<γενικά προγράμματα επικαιρότητας>> και μόνον για τη μετάδοση σύντομων ανταποκρίσεων επικαιρότητας. Η διάρκεια των σύντομων αποσπασμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 90 δευτερόλεπτα, ενώ η υποχρέωση «των τηλεοπτικών σταθμών να αναφέρουν την πηγή των αποσπασμάτων διασφαλίζει τη διαφήμιση των κατόχων αποκλειστικών δικαιωμάτων»

Πηγή: ThePressProject.gr

Posted in Αθλητικά and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *