Διαβάζοντας σε blog στο ίντερνετ έπεσε το μάτι μου σε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο που μιλάει για τα οικονομικά πεπραγμένα των ομάδων στην Ευρώπη με πολύ αναλυτικό τρόπο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληκτρολογήσουν το swissramble.blogspot.com. Σε ένα από τα τελευταία άρθρα του ο συντάκτης μιλάει για την Λυόν και από αυτό απομόνωσα ένα κομμάτι.
Ο συγγραφέας του άρθρου μιλάει για τον Σάιμον Κούπερ και Στέφαν Συζμάνσκι που στο βιβλίο τους «Soccereconomics» κάνουν μια μεγάλη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η Λυόν γιγαντώθηκε οικονομικά στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το προϊόν της ομάδας…τους παίκτες και την αγοροπωλησία αυτών…
Να θυμάστε ότι η Λυόν είναι μια ομάδα που δουλεύει με ένα συγκεκριμένο σχέδιο 20 χρόνια τώρα πλέον και ξεκίνησε από την Β εθνική Γαλλίας όταν και την αγόρασε ο πρόεδρος της Ζαν Μισέ Ολάς, ενώ την προηγούμενη χρονιά εκμεταλλευόμενη την οικονομική ευρωστία που –πλέον- έχει επένδυσε κοντά στα 100εκ. σε μεταγραφές πιο έμπειρων παικτών στην προσπάθεια της να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λίγκ …και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά…ξανά…
Ας δούμε λοιπόν τους 7 κανόνες της Λυόν
1. Να εκμεταλλέυεσαι τις «τρύπες» στο μεταγραφικό παζάρι. Αυτό σημαίνει να μην είσαι συναισθηματικά δεμένος με οποιαδήποτε παίκτη αν κάποιος σου προσφέρει περισσότερα για έναν παίκτη από όσα αξίζει. Όπως ο Ολάς είχε πει «Κάθε διεθνής παίκτης είναι αμετακίνητος στην ομάδα μας…μέχρι να φτάσει μία προσφορά μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε στο μυαλό μας»
2. Οι μεταγραφές θα πρέπει να καθορίζονται από αυτούς που είναι στην ομάδα μακροπρόθεσμα. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταγραφές καθορίζονται από τον Ολάς, τον τεχνικό διευθυντή, Μπερνάντ Λακόμπ και όποιος είναι προπονητής εκείνη την στιγμή. Όπως είπε ο Εμανουέλ Χέρμπερτ υπεύθυνος της ΑΤ Kearney στο Λονδίνο «Ένα μεγάλο μυστικό στην ομάδα για επιτυχίες είναι η σταθερότητα. Στην Λυόν η σταθερότητα βρίσκεται στον τεχνικό διευθυντή Λακόμπ». Η Λυόν καταλαβαίνει ότι ο προπονητής είναι προσωρινός καθώς έχουν κατακτήσει πρωταθλήματα με 4 διαφορετικούς προπονητές ενώ με ο Λακόμπ είναι στην ομάδα 20 χρόνια.
3. Η καλύτερη στιγμή για να αγοράσεις έναν παίκτη είναι κοντά στα 20. Ο Ολάς λέει: «Αγοράζουμε νέους παίκτες με δυνατότητες κοντά στα 20-22 που είναι οι καλύτεροι στην χώρα τους». Οι παίκτες είναι αρκετά μεγάλοι για να έχουν ήδη «σχηματίσει» την ποδοσφαιρική τους αξία αλλά πολύ μικροί για να είναι ακριβοί. Επίσης δεν έχουνε απαιτήσεις στους μισθούς
4. Μην αγοράζετε επιθετικούς. Είναι η θέση που παίρνεις τη μικρότερη αξία για τα χρήματα σου σε αντίθεση για παράδειγμα με τους τερματοφύλακες. Με αυτή την λογική έδωσαν ευκαιρίες στον Μπενζεμά από την β ομάδα και αυτός πήρε την ευκαιρία ενώ με την μεταγραφή έδωσε πίσω στην ομάδα πολλά χρήματα.
5. Να έχεις έτοιμους τους αντικαταστάτες για τους παίκτες σου ώστε να μην ψάχνεις την τελευταία στιγμή. Αυτή η λογική βοήθησε καθώς ο Ολάς έδωσε χαρούμενος την τελευταία στιγμή τον Εσιέν όταν ο Αμπράμοβιτς προσέφερε ένα κάρο λεφτά.
6. Αγόραζε Βραζιλιάνους. Η Λυόν εξασφάλιζε πάντοτε εύκολα Βραζιλιάνους παίκτες με τους Έντμιλσον, Ζουνίνιο, Φρέντ να ξεχωρίζουν ενώ έχει τώρα και τους διεθνείς Κρις και Μίκαελ Μπάστος. Το κόλπο ήταν να στείλουν έναν πρώην αρχηγό της ομάδας τον Μαρσέλο στην Βραζιλία να λειτουργεί σαν ατζέντης.
7. Βοήθησε τους παίκτες να «προσαρμοστούν» στην καινούρια τους ομάδα, είναι δύσκολο όταν έρχεσαι σε νέα χώρα. Φαντάζει περίεργο αλλά η Λυόν έχει ειδικούς εργαζόμενους που βοηθάνε τους παίκτες να προσαρμοστούν, να βρουν σπίτι, να ανοίξουν λογαριασμούς κτλ. Φαντάζει κάτι πολύ προφανές αλλά πολύ λίγες ομάδες το έκαναν αυτό μέχρι πρόσφατα.
Οποιαδήποτε ομοιότητα βρείτε με το Ελληνικό ποδόσφαιρο…απλά δεν υπάρχει. Σχόλια παρατηρήσεις σκοτεινά σημεία…από κάτω.
no1onsports: Online Sports Blog