Ρατσιστικό σκάνδαλο πλήτει την γαλλική οµοσπονδία ποδοσφαίρου

Ρατσιστικό σκάνδαλο πλήτει την γαλλική οµοσπονδία ποδοσφαίρου

Πολιτικές διαστάσεις λαµβάνει το ρατσιστικό σκάνδαλο που πλήττει τις τελευταίες ηµέρες τη γαλλική οµοσπονδία (FFF), ενώ δύο έρευνες, της οµοσπονδίας και του υπουργείου Αθλητισµού, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η αποκάλυψη της ιστοσελίδας Mediapart πως ο οµοσπονδιακός προπονητής Λοράν Μπλαν και υψηλόβαθµα στελέχη της FFF συµφώνησαν να τεθεί πλαφόν 30% στοναριθµό των µαύρων και αραβικής καταγωγής ποδοσφαιριστών στις ποδοσφαιρικές ακαδηµίες της Γαλλίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο τεχνικός διευθυντής Φρανσουά Μπλακάρ παύτηκε από τα καθήκοντά του µε εντολή της γαλλίδας υπουργού Αθλητισµού Σαντάλ Ζουανό, η οποία χαρακτήρισε την υπόθεση «πολύ σοβαρή».

«Αν οι καταγγελίες της Mediapart είναι λανθασµένες, πιθανόν να γίνουν µηνύσεις. Αν όµως αληθεύουν, η υπόθεση θα ανατεθεί σε εισαγγελέα», προειδοποιεί η Ζουανό.

Οι εµπλεκόµενοι στηνυπόθεση υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέµα φυλετικών διακρίσεων, αλλά γίνεται µια προσπάθεια ώστε οι παίκτες που έχουν διπλή υποκοότητα να πάψουν ναεκµεταλλεύονται τις υποδοµές της χώρας και στη συνέχεια να αγωνίζονται µε τις εθνικές των χωρών καταγωγής τους.

Ο πρόεδρος της FFFΦερνάν Ντισοσί χαρακτήρισετην ιστορία «σκανδαλώδες συνονθύλευµα» και θεωρεί πως στόχο έχει να αποσταθεροποιήσει την οµοσπονδία. Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Λιλιάν Τιράµ εξαπέλυσε µύδρους, ενώ ο επίσης πρώην παίκτης Ζαν Μισέλ Λαρκέ άφησε αιχµές πως η στάση της FFF αντικατοπτρίζει τις ιδέες των ακροδεξιών.

«Φυσικά και νιώθεις πληγωµένος. Αναρωτιέσαιώς πότε ο κόσµος θα σε κρίνει σύµφωνα µε το χρώµα και τη θρησκεία σου», δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ο Τιράµ. Από την κριτική του δεν ξέφυγε ο Μπλαν, µε τον οποίο έχουν γράψει χρυσές σελίδες στηνιστορία των Μπλε, έχοντας κατακτήσει τοπαγκόσµιο Κύπελλο (1998) και το ευρωπαϊκό πρωτάθληµα (2000) µε την περίφηµη οµάδα των Εµιγκρέδων. «Κάποιοι έχουν ασθενή µνήµη. Η άποψη πως οι παίκτες µε τη διπλή υπηκοότητα επιλέγουν να εκπροσωπούν τις χώρες καταγωγής τους είναι λανθασµένη. Οι καλύτεροι παίκτες επιλέγουν να παίξουν στη Γαλλία και οι υπόλοιποι αναγκαστικά παίζουν στις άλλες οµάδες.

Για ποια χώρα παίζει ο Μπενζεµά; Ο Νασρί; Οταν έχεις λανθασµένη αντίληψη, καταλήγεις να δίνεις και λανθασµένη απάντηση. Πότε θα ξεφύγουµε απ’αυτόν τον κύκλο και τις προκαταλήψεις για το χρώµα του δέρµατος;Πότε θα καταλάβουµε πως ο µαύρος δεν τρέχει πιο γρήγορα λόγω τουχρώµατος του δέρµατός του και δεν είναι λιγότερο έξυπνος για τον ίδιο λόγο;». Η έκπληξη ήρθε από τον αντιπρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ΛουίΑλιότ καθώςχαρακτήρισε τις αποκαλύψεις του Medriapart«σοκαριστικές». «Η ποιότητατου αθλητή πρέπεινα λαµβάνεται υπόψη. Παίκτες που έχουν γεννηθείεκτός συνόρων, όπως ο Τιράµ, είναι Γάλλοι όπως εγώ και εσείς».

Πηγή:tanea.gr

Posted in Αθλητικά and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *