Χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ρεύμα και νερό

Χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ρεύμα και νερό

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται τις τελευταίες δύο ημέρες η Ιαπωνία καθώς ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 3.200, εν μέσω φόβων για σοβαρό δυστύχημα στα χτυπημένα από την καταστροφή πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το πρωί της Παρασκευής, όταν σημειώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Όμως, ενώ οι ντόπιες και οι ξένες ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν τον αγώνα τους για εντοπισμό επιζώντων, η αστυνομία ανέφερε ότι έχουν βρεθεί τουλάχιστον 3.200 πτώματα.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι. Μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη περίπου 10.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και κοινοτικά κέντρα.

Στην επαρχία Φουκουσίμα, ένας δημοτικός αξιωματούχος της πόλης Φουτάμπα είπε ότι το 90% τριών παραθαλάσσιων κοινοτήτων ισοπεδώθηκαν από το τσουνάμι.

Σήμερα έφτασε στη βορειοανατολική Ιαπωνία και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή συμμετέχοντας σε ναυτική άσκηση από κοινού με τη Νότια Κορέα.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει αναλάβει να μεταφέρει τρόφιμα στην περιοχή με ελικόπτερα που θα απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας διπλασίασε τον αριθμό των στρατιωτών που θα σταλούν στις πληγείσες περιοχές. Τα σωστικά συνεργεία πάντως δυσκολεύονται να προσεγγίσουν ορισμένες από αυτές καθώς πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν κλείσει από κατολισθήσεις και συντρίμμια.

Πόσιμο νερό μεταφέρεται στις περιοχές αυτές με φορτηγά. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν κατοίκους να συνωστίζονται σε σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα για να αγοράσουν τρόφιμα και καύσιμα για να ζεσταθούν αφού σχεδόν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η σιδηροδρομική σύνδεση των περιοχών αυτών με την υπόλοιπη Ιαπωνία έχει διακοπεί, ωστόσο η εταιρεία Japan Rail ξανάρχισε σήμερα τα δρομολόγιά της στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο.

Posted in Ειδήσεις and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *