Αφασία είναι ένας όρος, ο οποίος προκαλεί αρκετά μεγάλη σύγχυση στα άτομα που το ακούν. Λανθασμένα τις περισσότερες φορές τον χρησιμοποιούμε στη φράση «αυτός/η είναι σε αφασία» και στο μυαλό μας σχηματίζεται η εικόνα ενός ατόμου, που βρίσκεται σε κόμμα και δεν μπορεί να αντιδράσει σε κανένα ερέθισμα. Η πραγματικότητα είναι ότι η αφασία είναι μια διαταραχή της επικοινωνίας, η οποία προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη.
Η αφασία είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από τους ακόλουθους παράγοντες:
– Εγκεφαλικό επεισόδιο
– Εγκεφαλική αιμορραγία
– Εγκεφαλικό έμφρακτο
– Τραύμα στον εγκέφαλο
– Όγκος στον εγκέφαλο
Το κέντρο του λόγου βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου. Όταν σημειωθεί βλάβη σε αυτό το σημείο, τότε εκδηλώνεται αφασία.
Όταν ένα άτομο, ύστερα από εγκεφαλική βλάβη, διαγνώσκεται με αφασία, παρουσιάζει διαταραχές στο λόγο. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι τα εξής:
– Διαταραγμένη αντίληψη του λόγου
– Διαταραγμένη εκπομπή του λόγου
– Διαταραγμένη αναγνωστική ικανότητα
– Διαταραγμένη ικανότητα γραφής
Σε σπάνιες περιπτώσεις ένα άτομο παρουσιάζει μόνο αφασία. Συνήθως η εγκεφαλική βλάβη επηρεάζει και άλλες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες ορίζουν διαφορετικές ανθρώπινες λειτουργίες. Συνεπώς, ύστερα από μια εγκεφαλική βλάβη ένα άτομο μπορεί εκτός από αφασία να εμφανίζει και πρόσθετες διαταραχές, όπως είναι η ημιπληγία, η ημιοψία (απώλεια της μισής όρασης), η απραξία, η δυσφαγία, η επιληψία, οι διαταραχές μνήμης και οι συναισθηματικές διαταραχές.
Δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα τον ίδιο τύπο ή μορφή αφασίας. Η βαρύτητα της διαταραχής επικοινωνίας καθώς και η πρόγνωση εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία του ατόμου, η έκταση και η εστία της εγκεφαλικής βλάβης, η χρονική στιγμή έναρξης προγράμματος αποκατάστασης και η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.
Το συγγενικό περιβάλλον του ατόμου, που παρουσιάζει αφασία με/ χωρίς πρόσθετες διαταραχές, θα πρέπει να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό για να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες για το πρόγραμμα αποκατάστασης, που θα πρέπει να εφαρμοστεί. Ο γιατρός είναι το πλέον αρμόδιο πρόσωπο να κατευθύνει τους ενδιαφερόμενους στους κατάλληλους ειδικούς θεραπευτές, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν με επάρκεια και ασφάλεια ένα άτομο με αφασία και να συμβάλλουν στην αρτιότερη και ταχύτερη αποκατάσταση των διαταραγμένων λειτουργιών, που παρουσιάζει.
Πέτρου Σύλα
Λογοπαθολόγος – Λογοθεραπεύτρια
