Κι αυτό γιατί μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πώς η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική , σε αντίθεση με τους Αρεοπαγίτες που κατ΄επανάληψη είχαν κρίνει αυτή τη ρύθμιση σύννομή και εντός των ορίων του Συντάγματος. Η διάσταση αυτή των απόψεων οδηγεί την υπόθεση προς οριστική κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) το οποίο και θα αποφασίσει εάν είναι συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αυτή η διάκριση.
Δεν είναι συνταγματική
Την υπόθεση έκρινε τελευταίο το Ελεγκτικό Συνέδριο εν Ολομελεία , το οποίο κατέληξε πως η διάταξη που καθορίζει σε χαμηλό ύψος το επιτόκιο υπερημερίας και το νόμιμο επιτόκιο που οφείλει το Δημόσιο και μάλιστα υποπολλαπλάσιο εκείνου που ισχύει γενικώς και οφείλεται από τους ιδιώτες, θεσπίζεται αδικαιολόγητα άνιση και προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών αντιδίκων του, χωρίς να συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που να καθιστά ανεκτή τη διαφοροποίηση αυτή, αφού το απλό ταμειακό συμφέρον του και γενικότερα η ανάγκη προστασίας -ενόψει των σκοπών που από τη φύση του και τους νόμους έχει αποστολή και έργο να εξυπηρετεί- της περιουσίας και οικονομικής κατάστασης αυτού, στην οποία συμβάλλουν και οι φορολογούμενοι πολίτες, δεν συνιστά λόγο γενικότερου δημοσίου συμφέροντος ή δημόσιας ωφέλειας που να δικαιολογεί την ως άνω υπέρ αυτού διαφοροποίηση στο ύψος του επιτοκίου των χρηματικών οφειλών του.
Οι δικαστές καταλήγουν πώς αυτό συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση ως προς «την επιβάρυνση των οφειλών του με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο έναντι του γενικώς ισχύοντος καθώς θέτει εξ ορισμού σε πλεονεκτικότερη θέση αυτό έναντι των αντιδίκων του, οι οποίοι παρά την προσφυγή τους ενώπιον των δικαστηρίων και την έκδοση ευνοϊκής γι΄ αυτούς απόφασης δεν επιτυγχάνουν την πλήρη ή έστω την εύλογη αποζημίωσή τους από την καθυστερημένη εξόφληση των απαιτήσεών τους».
Ανάλογη ήταν η απόφαση και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν τρία χρόνια ενώ αντίθετα ο Άρειος Πάγος με σειρά αποφάσεών του έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η επίμαχη διάκριση.
Η μόνη διαφοροποίηση που έκανε ο Αρειος Πάγος ήταν ότι με άλλη απόφαση τουέκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη της ΕΡΤ στη διάταξη(κατέβαλλε δηλαδή στους πιστωτές της τόκους υπερημερίας 6% όπως το ελληνικό Δημόσιο) διότι λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία.
Πηγή:capital.gr

